fbpx

 

 

За ИКС

Институтот за комуникациски студии е водечка организација во областа на студиите по новинарство, медиуми, односи со јавност, политичка комуникација и корпоративно комуницирање. Нашата мисија е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.

_____________

Конференција: Како да комуницираме за животната средина во растечката еколошка криза

Во време на растечка еколошка криза, граѓанските организации и инцијативи, академскиот сектор, бизнисите и јавните институции треба сè повеќе да преземаат одговорност за своите постапки и да комуницираат за животната средина. Комуникацијата за животната средина помага да се влијае врз јавното мислење, промена на однесувањето, застапување за политики и донесување закони. Таа овозможува граѓаните да ги разберат еколошките проблеми и загриженоста за животната средина и климатските промени, како и да се вклучат во зачувувањето на природните ресурси.

Ве покануваме на конференцијата „Како да комуницираме за животната средина во растечката еколошка криза: практични искуства и нови перспективи“, што ќе се одржи на 27 март (среда), од 10:00 до 13:00 часот, во хотел „Холидеј Ин“ – Скопје. За учество на конференцијата, ве молиме да се регистрирате најдоцна до 24 март (недела) на копчето подолу.

 

 

На конференцијата, домашни и странски говорници ќе зборуваат за нивните специфични аспекти и искуства и ќе понудат нови перспективи и приоди за комуникацијата за животната средина. Дневниот ред за настанот е во прилог.

Конференцијата ја организира Институтот за комуникациски студии (ИКС) во рамките на проектот „Популаризирање на комуникацијата за животната средина преку онлајн учење и виртуелна мобилност“, што го спроведува во партнерство со универзитетите во Загреб, Нови Сад, Сараево и Тирана, а е финансиран од програмата ЕРАЗМУС+. Повеќе информации за проектот се достапни на www.communicating.green.

*За учесниците кои доаѓаат надвор од Скопје ќе бидат покриени трошоците за пат во износ на повратен автобуски билет.

Лице за контакт: м-р Дејан Андонов, , 071 317 661

 АГЕНДА

9:30-10:00 Регистрација и кафе
10:00-10:10 Вовед во конференцијата

м-р Дејан Андонов, Институт за комуникациски студии

10:10-10:25 Воведно обраќање: Реториката во комуникацијата за животната средина во време на еколошка криза

проф. емиритус Стив Депо, претседател на Меѓународната асоцијација за комуникација на животна средина (онлајн)

Сесија 1: Комуникација за животна средина: Увид во практични искуства

Модератор: м-р Дејан Андонов, Институт за комуникациски студии

10:25-10:40 Ефективна комуникација за широка поддршка на еколошките движења: Рударење на литиум во Јадар, Србија

Златко Кокановиќ, Граѓанска иницијатива „Не дамо Јадар“, Србија

10:40-10:55 Подигнувањето на свеста и разбирањето за природните вредности: Рисот како национален бренд

д-р Диме Меловски, Македонско еколошко друштво (МЕД)

10:55-11:10 Засилување на младинскиот активизам и едукација: Во потрага по решенија за еколошките проблеми

Мила Јовановска, НВО „Гоу грин“ и учесничка на Онлајн програмата за комуникација за животна средина

11:10-11:30 Дискусија
11:30-11:50 Пауза
Сесија 2: Нови перспективи и потребата од трансформативна комуникација

Модератор: м-р Кирил Арсовски, Институтот за комуникациски студии

11:50-12:05 Промовирање на решенија засновани на природата: Градење на климатски отпорни заедници

д-р Жанин Маер, Универзитет во Пасау, Германија

12:05-12:20 Подобро позиционирање на компаниите со принципите за еколошка, социјална и управувачка рамка (ESG)

Иван Штериев, извршен директор, Македонска берза

12:20-12:35 Медиумските ефекти во решавањето на еколошките прашања: Новинарство за заштита на животната средина

м-р Кирил Арсовски, уредник на веб-порталот за животна средина Дома (doma.edu.mk) на Институтот за комуникациски студии

12:35-12:50 Комуникација со животната средина преку социјалните медиуми и инфлуенсерите: Зајакнување на улогата на поединците и организациите

д-р Јована Била Дубаиќ, Биолошки факултет – Белград и учесник на Онлајн програмата за комуникација со животната средина

12:50-13:20 Дискусија
13:20-14:00 Коктел