fbpx

 

 

За ИКС

Институтот за комуникациски студии е водечка организација во областа на студиите по новинарство, медиуми, односи со јавност, политичка комуникација и корпоративно комуницирање. Нашата мисија е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.

_____________

Нападите на гордоста во Скопје продолжуваат секоја година

Скопскиот викенд на гордоста, прослава на различноста и прифаќањето, за жал, стана платформа за широко распространет говор на омраза против ЛГБТ+ заедницата во Северна Македонија. Прекршувањето на дигиталните права вообичаено зачестува во овој период, при што онлајн дискурсот често ја преминува границата од дебата во говор на омраза и поттикнување насилство.

Оваа омраза не е ограничена на еден настан, туку го одразува поширокиот општествен однос кон ЛГБТ+ заедницата во земјата. Хомофобичната и трансфобичната реторика често ја прикажува ЛГБТ+ заедницата како закана за традиционалните вредности, промовирајќи наратив кој ја прикажува оваа маргинализирана група како моќен ентитет кој ги наметнува своите вредности на мнозинството граѓани.

Во изминатите години, во неколку градови се одржуваа контра паради како одговор на настаните на гордоста, кои се засолнуваа зад „семејните вредности“ за да изразат хомофобични, бифобични и трансфобични чувства. Овие настани, особено поголемата контра парада во Битола, покажуваат дека значителен дел од општеството и понатаму не ја прифаќа ЛГБТ+ заедницата.

Интернетот го олесни ширењето на говорот на омраза. Платформите на социјалните медиуми, како што е Фејсбук, се користат од групи како здружението „Од нас за нас“ за ширење хомофобични и трансфобични дезинформации. Имено, Коалицијата за заштита на децата, чиј дел е „Од нас за нас“, активно шири хомо/би/трансфобични содржини, прикажувајќи ја ЛГБТ+ заедницата како закана за децата.

Во еден особено страшен инцидент пред неколку месеци, Дејан Сламков, млад активист за правата на ЛГБТ, беше цел на говор на омраза поради клупата обоена во боите на виножитото во неговото родно село. Злоупотребата преку интернет ескалираше до директни закани по животот на Сламков, покажувајќи колку длабоко вкоренети и лични можат да бидат овие предрасуди.

И покрај овие предизвици, ЛГБТ+ заедницата продолжува да се бори за своите права, притискајќи против говорот на омраза и работејќи кон поинклузивно општество.

Текстот е објавен во рамки на проектот Reporting Diversity Network 2.0, со поддршка на Европската Унија.