fbpx

 

 

За ИКС

Институтот за комуникациски студии е водечка организација во областа на студиите по новинарство, медиуми, односи со јавност, политичка комуникација и корпоративно комуницирање. Нашата мисија е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.

_____________

Image Alt

УНЕСКО катедра за писменост за иднината и медиумска писменост

За УНЕСКО катедрата

УНЕСКО Катедрата за писменост за иднината и медиумска писменост е основана во 2022 година во рамки на ИКС со цел зајакнување на медиумската писменост за поттикнување на активно граѓанство, особено кај младата популација. Во моментов, постои јаз во медиумската писменост во постојните образовни програми, што може да го ограничи професионалното и јавното разбирање на предизвиците на дигиталните медиуми.

Катедрата има за цел да ги изедначи условите за игра за сите, особено за оние кои сакаат да се ангажираат граѓански или политички. Катедрата ја интегрира медиумската писменост со писменоста за иднината, прилагодена за младите и возрасните подобро да ја разберат современата медиумска средина и активно да учествуваат во општеството.

Мерење на штетни политички наративи: Тримесечен извештај (март – мај 2024)

ИКС го објави тримесечниот извештај за присуството на штетните наративи во јавната политичка комуникација во Северна Македонија

Во тримесечниот извештај се утврдува токсичната реторика пред претседателските и парламентарните избори коишто се одржаа на 24 април и на 8 мај, како и во постизборието кога беа претставени резултатите од гласањето, односно победниците во двата изборни циклуса и веќе течеа преговорите за составот на новата влада.

Анкета: Површни информации од медиумите и паушални изјави од институциите

Дури 71% од граѓаните сметаат дека медиумите обезбедуваат само површни информации, додека многумина (39%) мислат дека комуникацијата од јавните институции често се заснова на паушални изјави наместо на аргументи.

Пристрасно селектирање – манипулација преку сокривање факти

Пристрасно селектирање – се земаат само оние податоци за некој настан или случување кои ја поткрепуваат тезата на тој што го користи овој штетен наратив, а податоците или информациите кои што не одговараат или ја побиваат позицијата, едноставно се игнорираат. 

Поткопување на довербата во институциите како штетен наратив

Сите сме сведоци дека македонските институции не уживаат висока доверба, секако со чест на исклучоци.

Кога бракот станува „затвор“ неизбежен е разводот

Секој седми брак во Македонија завршува со развод. Во последните години драстично е зголемен бројот на разведени бракови и годишно е повеќе од 2000. Бројот на разводи лани пораснал за 9,4% во споредба со 2022 година.

Мерење на штетни политички наративи: Mесечен извештај (мај 2024)

ИКС го објави извештајот за присуството на штетните наративи во јавната политичка комуникација во Северна Македонија во мај 2024 година

Во април се забележува раст на штетната содржина на интернет- и на фејсбук-страниците на политичките партии и на нивните лидери ‒ од 142 објави во март на 176 објави во април.

Теории на заговор за лековерните

Теории на заговор за лековерните

Во последниве години, теориите на заговор земаат замав и стануваат сè поголем проблем за нашите општества. Иако многумина не веруваат во нив, нивната моќ лежи во брзото ширење и долгото опстојување. Од идејата дека „масоните запрашуваат со алуминиум“ до конспирациите за „чипирање преку вакцините против Ковид-19“, ваквите теории без основа продолжуваат да ги дестабилизираат нашите заедници.

Родови стереотипи и дискриминација во медиумското известување за политичарките на изборите

Родовиот наратив е значително малку застапен во новинарските извештаи за претседателските и парламентарните избори заради неговата ниска застапеност и во реториката на говорниците и говорничките во кампањите.

Злонамерни информации не се дезинформации!

За разлика од дезинформации и мисинформациите, кои се погрешни информации, злонамерните информации се вистинити!

Во светот на тишината многу бариери за глувонемите луѓе

Дали сте се запрашале како би изгледал вашиот живот кога рацете би ви служеле како средство за комуникацијата? Тешко е секојдневието во светот на тишината, а Македонија не прави доволно за луѓето со оштетен слух и говор, кои секојдневно се соочуваат со проблеми и бариери. Надоместокот за глувост е незначителен, толкувачи нема доволно и се малку платени, а и свеста во општеството сè уште не е на завидно ниво за овие граѓани да се чувствуваат рамноправни. Двојна дискриминација на глувонемите луѓе Проценките се дека во Македонија живеат околу 7 000 глуви и наглуви. Бројката е зголемена изминативе години. Овие луѓе […]

Политичка комуникација – функционерите имаат уште многу да учат!

Политичка комуникација - функционерите имаат уште многу да учат! На фотографијата има телевизор со прекин во сликата.

Кога политичката комуникација се злоупотребува, тоа остава огромни негативни последици врз општеството. Не живееме во Скандинавија, туку на Балканот, и добро знаеме какви поделби знаела да предизвика реториката на вжештените глави, чијашто единствена цел е да ги користат погодностите на функционерската фотелја.

Дезинформации – кога на лагата не и се куси нозете

Дезинформации - кога на лагата не и се куси нозете. Фотографија со екран на кој има текст дека дезинформациите се се поприсутни во нашето секојдневие.

Колку често го слушате зборот „ДЕЗИНФОРМАЦИЈА“? Како одминува времето, сѐ почесто. Зошто? Затоа што дезинформациите стануваат сѐ поприсутни во нашето секојдневие, и тоа е многу опасно.

Повик за апстракти за КАИРОС: Журнал за медиуми и комуникации (бр. 5)

Краен рок за поднесување на апстракти е 01 јули 2024 година.

Женската рамноправност „плаче“ за права

Подобрувањето на положбата на жената во општеството е важна за секоја жена индивидуално, но и за прогресот на општеството во целина. Жените се половина од популацијата. Ако општеството не го користи овој потенцијал, како ќе може да оди напред.

Мерење на штетни политички наративи: Mесечен извештај (април 2024)

Во април се забележува раст на штетната содржина на интернет- и на фејсбук-страниците на политичките партии и на нивните лидери ‒ од 142 објави во март на 176 објави во април.

Едукативно видео за подобрување на квалитетот на полагање мајсторски испит

зработено едукативно видео за Методологија за осигурување на квалитет и Кодекс за испитни комисии за мајсторски испити во рамки на проектот Еразмус МАСТЕР 4.1, финансиран од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност.

Мисинформации – искрено верување во лагите

Мисинформации - искрено верување во лагите

Напредокот на технологијата ја направи информацијата многу подостапна. Но брзината со која стигнува, може да биде и опасна, особено ако е само делумно вистинита.

Регулирањето на вештачката интелигенција во Македонија – крпеница од правни инструменти

Регулирањето на вештачката интелигенција во Македонија - крпеница од правни инструменти

Усвојувањето на ЕУ-регулативите кои се однесуваат на Законот за дигитални услуги, на Законот за дигитални пазари и на Законот за вештачка интелигенција претставува значајна пресвртница во напорите кои ги вложува ЕУ за регулирање на дигиталната сфера.

Токсичната реторика на политичарите во Македонија презентирана на конференција на ОДИХР во Подгорица

Токсичната реторика на политичарите во Македонија презентирана на конференција на ОДИХР во Подгорица

Наодите од деветмесечното истражување за политичките штетни наративи (ШТЕТ-НА) беа презентирани на регионалната конференција ,,Унапредување на условите за слободни и фер изборни кампањи во Западен Балкан”, која се одржа во организација на ОДИХР во Подгорица на 14 и 15 мај.

Многу фалби, а малку реализација на гасификацијата во Македонија

Државниот завод за ревизија утврдил дека во периодот од 2014 до 2023 година се потрошени 156,4 милиони евра за изградбата на магистралните гасоводи, а притоа тие не се во употреба или се недоградени.

Системот за поддршка за иновациите има „фалинки“

Системот за поддршка за иновациите има „фалинки“

Од идеја до производ и успешен бизнис. Звучи убаво, но патот е долг и мачен, а македонскиот систем за поддршка на младите иноватори и на креативните решенија има „фалинки“ што оневозможуваат кога ќе се стигне до одредена фаза да се добијат поголеми финансии за развој на решението. Од друга страна, недостига и поголема соработка помеѓу образованието и реалниот сектор, па домашните компании постојано се жалат на недостиг од кадар.

Да се сокриеме и да почекаме, наместо да паничиме при првите знаци на земјотрес

Експертите од ИЗИИС ги советуваат здравствените работници и средношколците да останат присебни при првите знаци на потрес, наместо да трчаат кон излезот од објектот, да се заштитат себеси под клупите и да се оддалечат од прозорите.

Мерење на штетни политички наративи: Mесечен извештај (март 2024)

Мониторингот на официјални канали за комуникација на владините претставници кои се истовремено и партиски функционери покажа дека тие продолжуваат со практиката да користат само еден фејсбук-профил преку кој комуницираат со јавноста за нивните активности, без разлика дали се партиски или се во својство на владини функционери.

Анкета: Една четвртина од младите се загрижувачки пречесто на социјалните медиуми, не пребаруваат ниту реагираат на вести и не се слуша нивниот „политички глас“

Анкета: Една четвртина од младите се загрижувачки пречесто на социјалните медиуми, не пребаруваат ниту реагираат на вести и не се слуша нивниот „политички глас“

Мнозинството млади луѓе ги одбираат Инстаграм, Фејсбук и Јутуб како најинтересни за следење вести, а вестите за образование, наука и технологија им се најпривлечни. Иако веруваат дека само некои од информациите на социјалните медиуми се вистинити, а речиси една четвртина се загрижувачки пречесто на социјалните мрежи, за младите активното пребарување и реагирање на информациите не е вообичаено.

КАИРОС станува дел од CEEOL!

Вклучувањето на КАИРОС во CEEOL е само дополнителна мотивација за продолжување на напорите за подобрување на видливоста и пристапноста на списанието и поврзување на нашето истражување со пошироката глобална академска заедница.

ИКС го објави шестмесечниот извештај за присуството на штетните наративи во јавната политичка комуникација во Северна Македонија

ИКС го објави шестмесечниот извештај за присуството на штетните наративи во јавната политичка комуникација во Северна Македонија

Загрижува фактот за зачестените критики на влијателните политички актери (и од поранешниот премиер и од лидерот на опозицијата) кон медиумите, со што се поттикнува клима за недоверба кон медиумските работници и нарушување на слободата на изразување.

„Сопки“ што ги попречуваат граѓаните да гласаат

На 24-ти април и на 8-ми мај, граѓаните ќе имаат можност да гласаат за претседател на државата, односно за парламентарен состав. Навидум изгледа многу едноставно – излегувате на избирачкото место на кое што гласате, се идентификувате со личен документ и гласате. Но, на денот на изборите, па и додека тече кампањата, може да се случи во од да се случуваат бројни проблеми што ќе оневозможат секој граѓанин да си го исполни своето уставно право – да гласа.

ИКС го објави третиот извештај за присуството на штетните наративи во јавната политичка комуникација во Северна Македонија

Загрижува фактот за зачестените критики на влијателните политички актери (и од поранешниот премиер и од лидерот на опозицијата) кон медиумите, со што се поттикнува клима за недоверба кон медиумските работници и нарушување на слободата на изразување.

Да зборуваме повеќе за животната средина во време на растечка еколошка криза

Да зборуваме повеќе за животната средина во време на растечка еколошка криза

Македонија е загрозена од различни загадувачи. Загадувањето на воздухот е едно од највисоките во Европа, големата количина на отпад не се рециклира, се влошува квалитетот на водите, има прекумерна сеча на шумите, биодиверзитетот е загрозен од истребување, а климатските промени влијаат на производството на храна.

Избори – плодна почва за кршење на правилата на игра

Избори - плодна почна за кршење на правилата на игра

На неколку дена до официјалниот почеток на изборната кампања веќе е јасно дека Македонија е одамна во кампања, иако неформална. Партиите ја засилуваат реториката, јавноста е наелектризирана, па и поларизирана. Ова, помалку или повеќе, е нормално за една демократија во којашто се гласа на претседателски и на парламентарни избори, сѐ до моментот кога ќе почне да се прекршуваат правилата на игра, без разлика дали станува збор за злоупотреба на државни средства во партиски цели, неовозможување на избирачкото право или ширење штетни наративи. Државата да не се меша со партијата За потребите на изборната кампања, забрането е користење канцелариски простор, канцелариска […]

Штетни наративи: екстремен национализам, говор на омраза, манипулација со визуелна содржина

Штетните наративи се многу, а сепак, сите имаат иста цел. Не, не е за да ја информираат јавноста, зашто информирана јавност носи одлуки со своја глава. Главната намера е да се манипулира со јавноста, да се сее магла или поделеност во општеството, во кое не смее да има информирано, рационално и критичко одлучување во политичката сфера. Барем, така мислат оние кои ги продуцираат штетните наративи.

Ајде да зборуваме за штетните наративи!

Овие појави не се создадени за да ја информираат јавноста, туку да ја убедат во лагата што ја смислиле, да бидат уверливи па дури да почнат и сами да веруваат во она што го зборуваат.

Нова генерација млади луѓе обучени за создавање содржини за дигитални медиуми

Мастер часовите беа дизајнирани во серија презентации, вежби и дискусии, за да ги оспособи учесниците со вештини потребни за дигиталната ера.

Проект ТАДАМ: Едукација за влијанието на вештачка интелигенција и алгоритмите вo медиумите

Целта на овој проект е размена на добри практики и креирање на образовни ресурси поврзани со позитивното и негативното влијание на вештачката интелигенција и алгоритмите врз медиумите, создавањето на информациите и нивниот прием од јавноста.

Група новинари учеа да ги користат техниките на вештачката интелегенција за новинарски цели

Обуката ја подвлече важноста од континуирано учење и прилагодување на технолошката средина, којашто пак постојано се развива и ја наметнува потребата од покреативна и поразновидна новинарска пракса.

Истражувачката сторија за рудникот Иловица-Штука на Дома ја доби третата награда „Никола Младенов 2023“

Новинарот Мартин Пушевски од МТВ ја доби третата награда за Најдобра истражувачка сторија на годинешниот конкурс за новинарските награди „Никола Младенов 2023“ што ја доделува Македонскиот институт за медиуми (МИМ) за серијалот текстови за борбата на граѓаните од Струмичката Котлина против отворање на рудникот „Иловица“, објавени на платформата Дома на Интитутот за комуникациски студии.

Пензионерите проверуваат за да се заштитат од дезинформации

Пензионерите се една од најранливите групи кога станува збор за дезинформациите.

Конференција: Како да комуницираме за животната средина во растечката еколошка криза

Комуникацијата за животната средина помага да се влијае врз јавното мислење, промена на однесувањето, застапување за политики и донесување закони.

Како да се подготвиме за иднината и вештачката интелигенција

Меѓу двете крајно спротивставени гледишта за вештачката интелигенција, утопиското – дека таа ќе им даде огромна моќ на луѓето, и деструктивното.

Како вештачката интелигенција да се интегрира во наставата и медиумите – Меѓународен симпозиум на ИКС и ИРЕКС

Институционалната транспаретност е подобрена изминатите години, но перцепцијата на граѓаните сепак е разочарувачка, а јавната доверба во институциите е ниска.

Политички консензус за медиумска корупција преку злоупотреба на европско знаменце во Собранието

Алармираме дека планираната измена на овој закон претставува сериозно нарушување на основните демократски процеси преку коja се загрозува улогата и независноста на медиумите и на медиумскиот регулатор.

Ризикот од катастрофи при земјотреси се намалува со градење асеизмички објекти

Фотографија од обука на ИЗИИС во средно училиште во Валандово

За време на потресот останете во просторијата во која се наоѓате и заштитете се од предмети кои може да паднат, а по завршување на потресот може да се излезе надвор и доколку е потребно да се побара помош.

ИКС го објави вториот извештај за присуството на штетните наративи во јавната политичка комуникација во Северна Македонија

Реториката кај поголемите политички партии се базира врз употребата на зборови и формулации со коишто се оцрнува политичкиот противник или одредена група луѓе со цел да се предизвикаат поделби.

Жените сè уште не се добредојдени во политиката

Ако некогаш убиствата на жени политичарки беше појава во т.н. држави со недоволно демократија (Индира Ганди, Беназир Буто), Европа го разби тој мит откако на европско тло се случија два ужасни настани: кукавичките убиства на шведската шефица на дипломатијата Ана Линд и на британската пратеничка Џо Кокс.

Не паничете при земјотрес, останете каде што сте и заштитете се додека трае потресот

За време на потресот останете во просторијата во која се наоѓате и заштитете се од предмети кои може да паднат, а по завршување на потресот може да се излезе надвор и доколку е потребно да се побара помош.

Граѓаните можат да реагираат за однесувањето во онлајн просторот за време на изборите

Со распишувањето на Парламентарните и Претседателските избори, започна и периодот на постапување на Координативното тело за следење на почитувањето на Кодексот за однесување во онлајн просторот за време на изборни процеси и референдуми. Координативното тело ќе постапува по претставки во врска со евентуални прекршувања на Кодексот од страна на политичките партии, нивните кандидати, независните кандидати, интернет изданијата на радиодифузерите, онлајн медиумите, проверувачите на факти, инфлуенсерите и другите субјекти кои можат да извршат влијание врз јавноста во функција на кампања за време на избори или референдуми. Претставки можат да пратат сите граѓани и правни лица на е-адресата: . Претставките може да […]

Црвена лента од влез до излез за странските инвеститори

Секоја странска инвестиција започнува со сечење црвена лента, многу камери, помпезни најави и вести за голем успех. Лицата се насмеани и весели, сѐ додека инвеститорот не одлучи дека е време да си замине од државата и да стави крај на инвестицијата и бизнисот.

Меѓународен симпозиум „Медиумска писменост во добата на вештачката интелигенција: Проширување на границите на возможното“

Симпозиумот ќе ја истражува конвергенцијата на медиумската и информациската писменост со доменот на вештачката интелигенција (AI) кој забрзано се развива.

Повик за апстракти за КАИРОС: Журнал за медиуми и комуникации (бр. 4)

Повик за апстракти КАИРОС бр.4

Краен рок за поднесување на апстракти е 05 март 2024 година.

„Тешка зима“ ја доби првата награда на конкурсот на ЗНМ и УНДП за справување со загадувањето на воздухот

Серијалот „Тешка зима“ објавен на платформата ДОМА (doma.edu.mk) на Институтот за комуникациски студии (ИКС) ја доби првата награда на јавниот повик на ЗНМ и УНДП за новинарска награда за 2023 година за објавен текст или видео сторија на тема „Справување со загадувањето на воздухот – јакнење на јавната свест за проблемите и можните решенија“, од вкупно 17 пријави.

Игри на среќа: заштита на малолетниците или бизнис-интереси?

Заштита на малолетниците, поголема контрола врз дејноста или бизнис-интереси. Што се крие во позадина на законските измени за игрите на среќа? Решението предизвика бурни реакции. Од една страна е потребата да се внесат дополнителни правила на игра зашто обложувалници и казина никнуваат на секој чекор како печурки по дожд. Од друга страна, измените повлекоа најава за масовни протести и предупредување дека илјадници луѓе може да останат без работа. Антикоцкарите и приредувачите на игри на среќа спротивставени во законските измени Клучната новина во законските измени за игрите на среќа е што објектите за приредување игри на среќа не смее да бидат […]

Мастер часови за медиуми и новинарство во дигиталното доба

Повик за Мастер часови за медиуми и новинарство во дигиталното доба

Научи како да изработуваш содржини за веб и социјални медиуми со кои ќе ја привлечеш публиката, да визуелизираш податоци со инфографикони, да снимаш видеа со мобилен телефон, но и да препознаваш визуелни манипулации што се создадени со вештачка интелегенција. Усоврши се за ерата на дигитални информации преку Мастер часовите за медиуми и новинарство, што ги организираат Институтот за комуникациски студии и ИРЕКС, во рамките на Проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“. Мастер часовите се наменети за млади луѓе од 19 до 34 години, вклучувајќи студенти, млади новинари и оние кои сакаат да се надградат со дигитални медиумски вештини. […]

ИКС го објави првиот извештај за присуството на штетните наративи во јавната политичка комуникација во Северна Македонија

Истражувањето го анализира обемот и распространетоста на штетните наративи во јавната политичка комуникација на политичките партии и политичарите со јавноста во државата, како и начинот на медиумското известување за овие наративи.

Попусти: Празнична ликвидација или манипулација?

Од Организацијата на потрошувачи (ОПМ) велат дека секоја година речиси и да се повторуваат и трговските, но и потрошувачките грешки. Оние кои сакаат да продадат редовно се трудат да ги надмудрат оние кои во еуфоричниот период сакаат да купат без да бидат многу внимателни.

Дезинформации во економијата: Како се манипулира јавноста со бројките?

Дезинформации во економијата: Како се манипулира јавноста со бројките?

Економските показатели се точни, објективни, мерливи и споредливи, па оттука, дебатата врз основа на ваквите податоци разбирливо треба да е базирана на факти. И покрај тоа, многу често постојат проблеми со различните толкувања на економските показатели во јавноста во зависност од моментот и од користа на оној што ги соопштува. Затоа, Институтот за комуникациски студии (ИКС) изработи 4 видеа во кои универзитетскиот професор по економија Никола Поповски објаснува за можните манипулации при презентирањето на податоците за просечната плата, инфлацијата, јавниот долг и производството. Просечна нето плата: колку е зголемена во споредба со други години? Висината на просечната плата често се […]

Чест е да си мајстор на својот занает

Многу учење. Секој нов ден, совладување нови предизвици. Градење на сонот со посветеност која ја претвора страста во цел.

Многу стативи за македонскиот фудбал

Фудбалот е игра којашто маѓепсува милиони луѓе во светот, кои делат исти страст и пасија.

Отвореноста на институциите обезбедува отчет пред граѓаните

Отвореноста на институциите обезбедува отчет пред граѓаните

Институционалната транспаретност е подобрена изминатите години, но перцепцијата на граѓаните сепак е разочарувачка, а јавната доверба во институциите е ниска.

Анкета: Ниска доверба и незадоволство кај граѓаните од транспарентноста и отчетноста на институциите

Ова го покажува истражувањето на јавното мислење што ИКС го реализираше во текот на октомври и ноември оваа година.

Интернет и СМС јадици ловат финансиски податоци од граѓаните

Колкумина од вас добиле порака на мобилен или по електронска пошта во која се бара да ги испратите Вашите лични податоци? Банките се институции од доверба, затоа што сѐ што имаме како финансиски или личен податок им го доверуваме ним.

Повик за средни училишта за учество во „Новинарски спринт: Динамична пракса за средношколци во медиуми“

новинарски спринтови - повик за средни училишта

Охрабрете ги средношколците да ги обработат темите што најмногу ги интересираат и засегаат преку мејнстрим медиумите. Пријавете го вашето училиште да учествува во „Новинарски спринт“ кој го организираат Институтот за комуникациски студии (ИКС) и ИРЕКС во рамките на проектот за медиумска писменост на УСАИД „Младите размислуваат“.

КОНФЕРЕНЦИЈА: Транспарентност и отчетност: Совршен пар за враќање на довербата во јавните институции

Кога граѓаните чувствуваат поблиска интеракција и поврзаност со институциите, довербата има тенденција да расте.

Панел дискусија: Што правиме со родово (не)сензитивното известување?

Панел дискусија

На настанот ќе учествуваат Сашо Богдановски, раководител на Одделението за човекови права и медиумска писменост во Агенцијата за аудио и аудиовизуелни уметности, вонреден проф. др. Марина Тунева, медиумски експерт, и Леунора Калиќи, претседателка на Советот за етика во медумите во Македонија.

Против родово-базираното насилство: Kампања што треба да трае цела година

Против родово-базираното насилство: Kампања што треба да трае цела година

Големата љубов, лојалност и помош што човекот ја добива од кучињата, многупати низ историјата е докажана преку бројни истражувања во светот.

Уличните кучиња лаат, проблемот си врви

Големата љубов, лојалност и помош што човекот ја добива од кучињата, многупати низ историјата е докажана преку бројни истражувања во светот.

НЕ за владини кампањи во медиумите и злоупотреба на ЕУ знамето во Собранието

Институтот за комуникациски студии (ИКС) во Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) организираше презентација на Водичот за обучувачи – Развивање вештини за медиумска писменост.

Заврши студентската школа за медиумска и информациска писменост на УНЕСКО

Групна фотографија на учесниците на студентската школа за информациска и медиумска писменост на УНЕСКО

Институтот за комуникациски студии (ИКС) во Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) организираше презентација на Водичот за обучувачи – Развивање вештини за медиумска писменост.

Презентиран Водичот за обучувачи и за развивање вештини за медиумска писменост

Институтот за комуникациски студии (ИКС) во Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) организираше презентација на Водичот за обучувачи – Развивање вештини за медиумска писменост.

Повик за поддршка на медиумски продукти за разоткривање дезинформации

Институтот за комуникациски студии (ИКС) го објавува вториот повик за медиуми за поддршка на производство на медиумски продукти за разоткривање на мотиви, наративи и/или влијание на дезинформации во општествената сфера.

Општините „тенки“ со пари за реализација на сериозни проекти

Од шупливо во празно. Вака накусо може да се објасни финансиската кондиција на најголемиот дел од македонските општини, особено на оние од руралните подрачја.

Широка застапеност на антиродови наративи и дезинформации во медиумите

Медиумите овозможија широка застапеност на антиродовите наративи во медиумскиот простор, со што придонесоа за пласирање и ширење родови дезинформации при известувањето за настаните во врска со Предлог-законот за родова еднаквост и измените на Законот за матична евиденција.

Бучавата ги премина сите граници!

Бучавата е секојдневие на многумина, особено оние што живеат во урбани средини.

Повик за апстракти за КАИРОС: Журнал за медиуми и комуникации (бр. 4)

КАИРОС е научно списание со отворен пристап посветено на научни дискусии за теми поврзани со медиумска и информациска писменост, медиумско образование, критичко размислување и новите трендови во студиите за медиуми и комуникации.

Обука на занаетчиите за дигитален маркетинг: Спој на традицијата и современите текови

Над 70 учесници (членови и вработени) на занаетчиски комори од Македонија, Хрватска и Словенија преку обука за дигитален маркетинг ќе ги зајакнуваат своите вештини за да можат што подобро да ги промовираат во онлајн просторот традиционалните занаети и богатото културно наследство на Македонија, Хрватска и Словенија.

Зајакнување на едукатори и истражувачи против напливот на дезинформации кај младите

Трендот кај младите луѓе, особено оние на возраст од 18-24 години, сè повеќе да се одвојуваат од традиционалните извори на вести, а вестите нив да ги пронаоѓаат, го нагласуваат различни истражувања.

Медиумски ден за средношколци по седми пат

Повеќе од 150 средношколци од 12 средни училишта низ државава учествуваа на Медиумскиот ден кој ИКС традиционално по седми пат го организираше со посета на медиумски куќи со цел учениците одблиску да се запознаат со медиумите и новинарската професија. За време на посетата, средношколците освен што се запознаа со начинот на кој функционира една редакција, тие седнаа и пред камерите, микрофоните и за кратко се ставија во улога на новинари. Одбележувањето на медиумскиот ден се заокружи со дискусија на тема: „Дали дезинформациите се опасни или се само една несолена шега? На дебатата беше промовирана и апликацијата „Чичко Мрчатор“ која преку [...]

Со челични нерви и повеќе пари до нови лични документи

12 февруари 2024 година – од овој датум понатаму нема да може да ја напуштите земјава со пасош или лична карта на кои стои старото име „Република Македонија“, иако важноста на личниот документ не е истечена. Овие документи повеќе нема да валидни. Ако одите со нив со институција нема да можете да завршите работа. Граѓаните треба да извадат лични документи со новото државно име, на нивни трошок. Турканици и нервоза на шалтерите на МВР Во просториите на МВР во Телевизија, каде што се поднесуваат барања и се врши фотографирање за лични документи се чека во ред. Понекогаш се создава метеж, […]

Се крати ли талкањето низ болниците за добивање терапија?

Со најновата трансформација во примарното здравство, матичните доктори ќе ја следат состојбата на пациентите со хронични болести и ќе им даваат терапија. Но, ќе се закажува термин и кај матичните лекари.

Како да се проучуваат дезинформациите кај децата и младите?

Како младите да се справат со дезинформациите? Научете да креирате едукативни материјали кои ќе ги направат децата, адолосцентите и останатите млади луѓе поотпорни на дезинформации. Или да дизајнирате истражувања и решенија прилагодени за младите, кои успешно ќе ги комуницирате со нив.

Во одбрана на достоинството

Во општество со зголемена свест и разбирање за аутизмот и сродните невролошки состојби, обесхрабрувачки и загрижувачки е да среќаваме коментари кои не само што покажуваат незнаење, туку и ги овековечуваат штетните стереотипи.

Водич за обучувачи – Развивање вештини за медиумска писменост низ граѓански активизам

Брзиот развој на дигиталните технологии, растечката употреба на вештачката интелигенција за создавање медиумски содржини, брзото ширење на дезинформациите, развојот на граѓанското новинарство и сѐ поголемата употреба на дигиталните, новите медиуми во споредба со традиционалните медиуми, сѐ повеќе ја истакнуваат потребата за зајакнати вештини за медиумска писменост кај населението.

Сексистички говор на омраза кон млади девојки се шири преку коментарите на новинарските објави

Сексистички говор на омраза кон младите девојки се шири преку коментарите на новинарските извештаи на социјалните медиуми, кои се плодна почва за развивање на родово-базирани злонамерни и вознемирувачки содржини.

30 години членство на Македонија во УНЕСКО

Oваа година Република Македонија одбележува 30 години полноправно членство во УНЕСКО. Нашата земја пристапи на Организацијата на Обединетите нации за образование, наука и култура – УНЕСКО на 28 јуни 1993 година, а наредната година во март 1994 година со одлука на Владата востановена е Националната комисија за УНЕСКО чиј Секретаријат како стручно и административно тело делува во рамките на Министерството за култура. Како дел од прославата на 75-от јубилеј во 2021 година, УНЕСКО, Велика Британија (како депозитар на Статутот) и Франција (како седиште на Организацијата) со задоволство ѝ овозможија на секоја држава членка и на нејзините граѓани дигитализирана копија од […]

Професионалните новинарски и медиумски организации се против владини кампањи во медиумите

Професионалните новинарски здруженија и граѓанските организации од медиумскиот сектор повторно упатуваат најостра реакција во врска со начинот на кој Министерството за информатичко општество и јавна администрација (МИОА) го води процесот на јавна дебата за дополнително предложените измени на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ЗААМУ) со кои се предлага повторно воведување на т.н. државно рекламирање во земјава.

84 студенти подготвија кампањи за промовирање на Светскиот ден на чистење

Група од 84 студенти од различни земји се впушти во мисија да ја подигне свеста и да ги мобилизира луѓето за Светскиот ден на чистење. Студентите подготвија кампањи за социјален маркетинг, застапување и комуникација во рамките на 24-часовниот хакатон на Програмата за комуникација за животна средина.

Премостување на границите: Заеднички напори за заеднички прашања

Животна средина, ЕУ интеграции, квалитетот на водата за пиење, квалитетот на храната што ја консумираме и ширењето на дезинформации за овие и многу други прашања – овие проблеми ги надминуваат границите.

Нов ресурс на ИКС за новинари за справување со дезинформациите

Институтот за комуникациски студии (ИКС) го објави водичот „Препознај и спречи: новинарски алатки за справување со дезинформации“, којшто има за цел да им помогне на новинарите, уредниците и медиумските работници како полесно да се справат со неизбежниот наплив на дезинформации, погрешни, злонамерни информации и други манипулативни техники.

Нападите на гордоста во Скопје продолжуваат секоја година

Прекршувањето на дигиталните права вообичаено зачестува во овој период, при што онлајн дискурсот често ја преминува границата од дебата во говор на омраза и поттикнување насилство.

Презентација на образовен модел за граѓанска вклученост преку медиумска писменост

ИКС организираше работни средби со професори од повеќе средни училишта од Скопје, како и претставници на ИРЕКС, Младински образовен форум (МОФ), и Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ), кои ги изнесоа своите мислења и препораки за македонскиот модел за поттикнување граѓанска вклученост преку медиумска писменост.

Министерството за здравство повторно ги крати бенефициите на крводарителите

Дали Министерството за здравство ги остава на цедило крводарителите? Реагираат дека им се кратат бенефициите во здравствениот систем и дека јавното здравство не им ги пружа услугите кои им требаат.

Промовиран е Речникот на медиумската писменост

Институтот за комуникациски студии и ИРЕКС, во рамките на Проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“, го промовираа Речникот на медиумската писменост.

Документарец на ИКС награден на Меѓународниот фестивал за заштита на природата и животната средина

Документарниот филм на ИКС „Другата страна на туризмот“ е награден на Меѓународниот фестивал за заштита на природата и животната средина, еден од најголемите тематски настани поврзани со заштита на животната средина и филмови за природата во Унгарија и регионот, што по деветти пат се одржа во Будимпешта од 19 до 21 мај.

Промоција на Речник на медиумска писменост

Институтот за комуникациски студии Ве поканува на промoцијата на Речникот на медиумската писменост, што ќе се одржи во среда, 31 мај 2023 година, во 12 часот во Културно информативниот центар (КИЦ) во Скопје. 

ИКС е дел од проект за зголемување на свесноста за ризиците од земјотресите

Целта на проектот ќе се постигне преку истражување за најдобрите практики во подигањето на свесноста за ризиците од земјотресите, создавање информативни материјали за пошироката јавност, кампања на социјални мрежи, комуникација со локалните власти и институции за заштита, спасување и справување со кризи, како и спроведување обуки на терен.

Новинари од Македонија на Светскиот конгрес на Меѓународниот прес институт

На Конгресот, новинарите од Македонија ги следат и ќе известуваат од дискусиите на повеќе од 300 уредници, новинари и издавачи на кои се споделуваат идеи и се предлагаат решенија за пречките со кои се соочуваат професионалното новинарство, медиумскиот плурализам и ширењето на информации од јавен интерес. На сесиите, се разговара главно за импликациите и можностите што ерата на вештачката интелигенција ги носи на демократијата, слободата на медиумите и севкупниот информациски екосистем, но и како вештачката интелигенција може да се интегрира во редакциите, истражувајќи го потенцијалот што го поседува.

Колку е тежок патот до инвалидска пензија?

Кога животот неочекувано ќе тргне во удолница, системот би требало да биде столб за стабилност, но наместо тоа, државата исцртува лавиринт од процедури и документи.

Повик за поддршка на медиумски продукти за разоткривање дезинформации

Институтот за комуникациски студии (ИКС) објавува повик за медиуми за поддршка на производство на медиумски продукти за разоткривање на мотиви, наративи и/или влијание на дезинформации во општествената сфера.

Повик за апстракти – КАИРОС: Журнал за медиуми и комуникации (бр. 3)

Темата на новото издание на КАИРОС е „Медиумска писменост во добата на вештачка интелигенција (ВИ)“.

Брзи кредити: Кој ги контролира „продавниците за пари“?

Граѓани мора да враќаат „брзи“ кредити кои не ги земале зашто им биле злоупотребени личните податоци. Од Групацијата на небанкарските финансиски друштва одбиваат да зборуваат за измамите, ниските казни од МВР и Обвинителството не ги одвраќаат од злоупотребите, а Народниот правобранител предупредува на огромни трошоци и провизии.

ИКС започна нов проект за Инклузивно и креативно медиумско образование

Проектот развива образовни модели за медиумска писменост кои можат да бидат спроведувани во формално и неформално образование и од различни чинители (граѓански организации, училишта, факултети, итн.).

Оглас за ангажирање надворешни соработници за проектот „Користи факти“

Институтот за комуникациски студии (ИКС) има потреба да ангажира новинари, аудио и видео монтажери, дизајнери на звук, графички дизајнери и сниматели како надворешни соработници во реализирањето на проектот „Употреба на новинарство засновано на факти за подигање на свеста и спротивставување на дезинформациите во медиумскиот простор во Северна Македонија (Користи факти)“.

Враќање на стариот сјај на занаетчиството

Интересот за занаетчиството и стручното образованиe во Македонија во последните години е во надолна линија, а квалификувани работници не можат да се најдат и за лек.

Повик за истражувачи за дезинформации

Повикот е наменет за искусни или млади истражувачи кои имаат интерес да работат на истражувања во областа на медиумите и новинарството, односите со јавност, политичката комуникација, доброто владеење, и транспарентност и отчетност. Како предност ќе се смета искуството во работа на проекти и/или истражувања во областа на дезинформациите и пропаганда.

Доверба и висококвалитетни содржини за зголемување на публиката

Со порастот на дигиталните медиуми и вештачката интелегенција, публиката значително се зголемува, а медиумската индустрија се соочува со суштински промени.

Медиумската писменост: Клучна алатка против дезинформациите

Во ера на молскавичен технолошки развој, дезинформациите се шират побрзо и повеќе од било кога. Ранливите групи се особено подложни на штетните ефекти на дезинформациите, а отпорноста на индивидуата на разорната моќ на дезинформациите мора да стане еден од главните приоритети во образованието.

Скапа струја – Мака за плиткиот џеб на граѓаните

Некои граѓани се жалат дека плаќаат премногу за струја, други не знаат каде да се пожалат ниту каква е постапката. А сите сакаат дневна евтина тарифа. Прашања за сметките на струја има многу, а одговорите од ЕВН и Регулаторната комисија за енергетика гледајте ги во емисијата Само прашај.

Дигиталните медиумски трендови ги приближивме до 45 учесници на мастер часовите за медиуми и новинарство

Мастер часовите претставуваа комбинација од интензивни сесии, вежби и дискусии со обучувачи – искусни новинари и практична работа за изработка на медиумски производи во тимови.

Време е сериозно да ја сфатиме транспарентноста

Во ерата на брзиот технолошки напредок и дигитализацијата, дезинформациите се појавија како глобална закана со далекусежни политички последици. Пандемијата КОВИД-19 и војната во Украина ги изложија опасностите од дезинформациите и нивниот потенцијал да ја поткопаат довербата во институциите.

Трол на месецот: Стефан Лазаров, Јутјуб инфлуенсер

„Балкански трол на месецот“ се однесува на физичко лице, група на физички лица или на медиум кој шири омраза врз основа на пол, верска или етничка припадност или по основ на други категории на различности. Балканскиот трол се избира врз основа на случувањето на инциденти поврзани со говор на омраза кои се препознаени како такви во регионот на Западен Балкан.

Рефундација на парите за здравствени услуги – емотивен ролеркостер

Ако успееш да најдеш лек, ќе платиш со свои пари, па ќе чекаш Фондот за здравствено осигурување да ти врати дел. Рефундацијата на средства – равенка со многу непознати. Платено лекување во странство и нови лекови на позитивната листа, други танталови маки на пациентите.

Посебно признание од ЗНМ за истражувањето на „Само прашај“ за продажбата на државно земјиште спроти „Нова Македонија“

Станува збор за приватизација на атрактивни парцели спроти поранешното НИП „Нова Македонија“, кои завршија во рацете на познат бизнисмен по цена од седум евра од квадрат. Истражувањето предизвика голем интерес во јавноста, по што Владата беше принудена да ја промени Уредбата за приватизација на градежно државно земјиште и да ги зголеми цените.

Работнички права или мртво слово на хартија

За непочитувањето на работничките права, неисплатата на К-15, за работата за викенд, празник или прекувремено – гледајте „Само прашај“.

Соседски недоразбирања за колективното домување

Една стара поговорка вели: Секој да си гледа во сопствениот двор! Но, проблем е кога дворот не е сопственост само на еден човек или на едно семејство, туку на повеќемина станари односно на цела зграда.

Медиумите не го препознаваат фемицидот

Медиумите имаат релативно низок капацитет да го препознаат фемицидот, како најтешка форма на родово-базирано насилство, односно дека тоа е убиство на жена само затоа тоа што е жена и каде што постои намера да се изврши убиството.

Новинарски спринт: Динамична пракса за средношколци во медиуми

Охрабрете ги средношколците да ги обработат темите што најмногу ги интересираат и засегаат преку мејнстрим медиумите. Пријавете го вашето училиште да учествува во „Новинарски спринт“ кој го организираат Институтот за комуникациски студии (ИКС) и ИРЕКС во рамките на проектот за медиумска писменост на УСАИД „Младите размислуваат“.

Никој не е заштитен од дезинформации

Сите, од најмлади до највозрасни, сме подложни на дезинформации. Но, трикот е како во таа суптилна пропаганда да се дојде до вистинската информација и најважно, како да се заштитиме од дезинформациите. За ова дискутиравме на втората работилницата која Институтот за комуникациски студии ја организираше за членовите на здружението на пензионери на Општина Штип.

Ни треба современо медиумско образование за да се справиме со информацискиот неред

Презаситеноста од информации предизвикува збрка, информацискиот хаос ги голта релевантните информации, а во маглата не се гледаат ниту вистинските прашања ниту вистинските одговори.

Да научиме да препознаваме дезинформации

Секојдневно сме „бомбардирани“ со безброј информации и од традиционалните и од новите медиуми, а особено на социјалните мрежи, поради што сѐ потешко е да се дојде до вистинската информација.

Повик за втората генерација на Мастер часовите за медиуми и новинарство

Учи преку практични пристапи од обучувачи-новинари кои ги познаваат трендовите. Запишуваме учесници на втората генерација на Мастер часовите за медиуми и новинарство, кои ги организираат Институтот за комуникациски студии и ИРЕКС, во рамките на Проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“.

Да си го вратиме просторот за дигитални информации

Институтот за комуникациски студии (ИКС) и ИРЕКС го организираа меѓународниот симпозиум „Да си го вратиме просторот за дигитални информации“ како дел од проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“.

Меѓународен симпозиум: „Да си го вратиме назад просторот за дигитални информации“

Институтот за комуникациски студии (ИКС) и ИРЕКС Ве покануваат на меѓународниот симпозиум „Да си го вратиме назад просторот за дигитални информации“ организиран во рамки на проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“.

Онлајн програмата за комуникација за животна средина започна со над 180 учесници

Петте курсеви во програмата се дизајнирани и теоретски и практично, вклучувајќи заедничко онлајн учење. Учесниците работат интерактивно на различни студии на случај и подготвуваат тимски задачи секоја недела, предводени од професори кои се специјалисти во областа.

ИКС станува носител на нова УНЕСКО Катедра

ИКС станува официјален носител на нова Катедра на УНЕСКО за писменост за иднината (futures literacy) и медиумска писменост во рамките на UNESCO/UNITWIN програмата.

Камп за медиумска писменост 2023

На четиридневниот камп, 33-ца средношколци од 17 средни училишта од 10 градови учеа да препознаат дезинформации, да пишуваат вест одговарајќи на петте новинарски прашања, да структурираат новинарска приказна, но и како да направат добра фотографија и видео.

ИКС доби признание за граѓанска победа во полето на урбанизмот

Институтот за комуникациски студии (ИКС) е добитник на годишното признание од МАРХ Македонска архитектура посветено за зголемување на видливоста на проблемите во областа на урбанизмот пред пошироката јавност и за постигнување влијание за промена на состојбите.

Транспарентноста и навременото информирање се еден од лековите за справување со дезинформациите

Во македонската регулатива нема усогласена дефиниција на дезинформациите. Тоа остава ризик политиките за спречување на ширењето дезинформации да се насочат кон замолкнување на критичката јавност и кон ограничување на слободата на говорот и работата на новинарите.

Анкета на ИКС: Политичките партии главен извор на дезинформации во Македонија

Меѓу македонските граѓани доминира мислењето дека политичките партии и медиумите најмногу шират дезинформации. Голем дел од нив мислат дека можат да препознаат дезинформации, но признаваат дека понекогаш им се случува самите да споделат лажна информација. Граѓаните главно се информираат преку телевизијата, Фејсбук и веб-сајтовите, но многу малку им веруваат на медиумите.

Меѓународна конференција: „Кревање на завесaта: справување со политички дезинформации преку зголемена институционална транспарентност“

На конференцијата ќе бидат претставени првичните наоди од истражувањето на ИКС за транспарентноста на македонската Влада како основа за спречување дезинформации, но и за тоа дали постојат институционални и човечки капацитети за препознавање и за справување со дезинформациите.

Онлајн предавање: Како да станеш незаменлив во која било организација

ИКС и Римската школа за бизнис те покануваат на бесплатниот настан „Како да станеш незаменлив во која било организација“ со Мирослав Драганов и Валерио Манчини кој ќе се одржи онлајн на 30 ноември (среда) од 16:00 до 17:00 часот.

Станете пионер во комуникацијата за животна средина

Барате ново поле за развој на својата кариера или истражувања, флексибилни онлајн можности за усовршување или бесплатна меѓународна програма? Запишете се на Онлајн програмата за комуникација за животна средина, која е нова практична дисциплина што ги спојува управувањето со природните ресурси и комуникациските и новинарските техники.

Прва панел дискусија за медиумската писменост на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ Скопје

Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје на почетокот од јуни беше избран заедно со уште три други високообразовни установи, да ја внесе медиумската писменост во наставните програми.

Повик за апстракти за КАИРОС: Журнал за медиуми и комуникации (бр. 2)

ИКС ги повикува сите заинтересирани автори да поднесат научни апстракти во рамки на вториот отворен повик за апстракти на КАИРОС: Журнал за медиуми и комуникации.

Како да препознаете deep fake, лажни фотографии и дезинформации

Живееме во ера кога вештачката интелигенција се употребува за создавање убедливи фотографии, аудио и видеоизмами, а медиумите често се и алатка за манипулација на публиката.

Средношколци креираа контекст и пораки со филмска монтажа и фотографија

Средношколците се запознаа со основите на новинарската професија, темпото на работа во редакциите, техничките побарувања на различните медиуми, но добија и корисни совети од искусни новинари и уредници.

Отворен повик за автори на Рес публика

Рес публика е академски блог на Институтот за комуникациски студии (ИКС) кој преку блогови, анализи, поткасти и други содржини создава мрежа од професори, аналитичари, истражувачи, новинари, граѓански активисти, и стручњаци од различни професии која анализира прашања од јавен интерес.

Повеќе од 140 средношколци ѕирнаа во работата на новинарските редакции

Средношколците се запознаа со основите на новинарската професија, темпото на работа во редакциите, техничките побарувања на различните медиуми, но добија и корисни совети од искусни новинари и уредници.

„Медиумски ден“ на ИКС по шести пат

На 30 септември (петок), Институтот за комуникациски студии ќе го организира шестиот Медиумски ден. Околу 130 ученици од 13 училишта ќе ги посетат МРТ, ТВ 21, Радио МОФ, ТВ Плус, ТВ Тера и ТВ Вис кои се традиционални домаќини, и ТВ Сител и Медиумската информативна агенција (МИА) кои прв пат ќе се приклучат на традицијата.

Отворен повик за развој, UX и UI дизајн на веб-платформа на ИКС

Институтот за комуникациски студии (ИКС) има потреба да ангажира фирма или тим од соработници за веб-развој, UX и UI редизајн на веб-страницата medium.edu.mk.

Повик: Работилница за фотографија

Преку кадрирањето ќе треба да покажеш дека ги разбираш основите на фотографските алатки – ракурс, светлина и ширина на објектив.

Повик: Работилница за филмска монтажа

Преку овој филм, ќе треба да се покаже како преку различна јукстапозиција се менува значењето на снимките.

Пријави се за работилници за филмска писменост

Ако си средношколец/ка и сакаш да стекнеш применливи вештини за фотографирање или монтирање, пријави се на двете работилници на Филмскиот фестивал за млади „Џифони Македонија“, што ќе се одржат од 5 до 10 октомври во Скопје.

Оглас за ангажирање надворешни соработници за проектот „Користи факти“

Институтот за комуникациски студии (ИКС) има потреба да ангажира новинари, аудио и видео монтажери, дизајнери на звук, графички дизајнери и сниматели како надворешни соработници во реализирањето на проектот „ Употреба на новинарство засновано на факти за подигање на свеста и спротивставување на дезинформациите во медиумскиот простор во Северна Македонија (Користи факти)“.

Повик за практиканти и волонтери за млади новинари и истражувачи

Институтот за комуникациски студии (ИКС) објавува повик за практиканти за млади новинари и истражувачи, во рамките на проектот „Употреба на новинарство засновано на факти за подигање на свеста и спротивставување на дезинформациите во медиумскиот простор во Северна Македонија (Користи факти)“.

#КористиФакти: Нов проект на ИКС за препознавање и спротивставување на дезинформациите

Институтот за комуникациски студии (ИКС) започнува проект кој ќе обезбеди поддршка на граѓаните, новинарите и граѓанските организации да го зголемат јавното разбирање за потеклото, мотивите и влијанието на дезинформациите во општеството.

Прва награда од СЕММ и ОБСЕ за заедничките стории на МИА и Само прашај

Во неколкуте новинарски продолженија, новинарите од МИА – Ана Цветковска, Ангела Рајчевска и Борис Куноски, во соработка со Само прашај пишуваа за условите во кои престојуваат децата во воспитно-поправните домови.

Започна развивањето на онлајн програмата за комуникација за животна средина

22 професори и професионалци за животна средина и за комуникации од Македонија, Хрватска, Србија, БиХ и Албанија, на еднонеделна работилница во Загреб, ги вкрстија нивните знаења и искуства во креирањето на наставните програми за пет курсеви и финален хакатон.

Приказни за луѓе и анализи за настани од нашата средина после мастер часовите за медиуми и новинарство

Приказни за луѓе кои охрабруваат и инспирираат, за културата на живеење и за заборавени места, како и анализи за важни општествени теми. Ова се некои од завршните медиумски продукти кои ги изработија 60 учесници на првата генерација на мастер часовите за медиуми и новинарство „Подготви се за дигиталната ера“.

Придонес кон тековните јавни консултации за предлог преговарачката рамка за Северна Македонија за пристапување во ЕУ

Преку отфрлањето на „францускиот предлог“ за кој првично се заложи премиерот и очигледно доминатен дел од нашето општество, мора да изградиме нов став со широк општествен консензус за каков било иден аранжман, којшто ќе биде заснован на темелни дискусии.

ИКС го претставува КАИРОС: Журнал за медиуми и комуникации

КАИРОС е меѓународно научно списание со отворен пристап и форум за размена на знаења и идеи помеѓу членови на академската заедница, истражувачи, експерти, студенти и други стручни лица од областа на медиумите и комуникациите.

4 средношколци на пракса во медиуми, после новинарските спринтови во училиштата

Четворица средношколци ќе посетуваат едномесечна пракса во  МТВ, ТВ 24, ПлусИнфо и СДК.мк, каде под менторство на искусни новинари ќе научат повеќе за продукцијата на вести и работата во новинарска редакција.

Ширењето на дезинформации води кон говор на омраза

Сатиричниот портал Кооперација, неодамна објави сатиричен напис во кој вклучија измислена изјава на премиерот Димитар Ковачевски, со наслов „Ги одмрзнавме цените затоа што граѓаните не можеа да ги дотрошат зголемените плати.“

Медиумската писменост влегува во високото образование

Четири високообразовни институции ќе ја вклучат медиумската писменост во своите студиски програми. Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ и Педагошкиот факултет „Св. Климент Охридски“ од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) од Скопје, Универзитетот на Југоисточна Европа (УЈИЕ) од Тетово и Економскиот факултет на Универзитетот ФОН.

Први чекори кон популаризирање на комуникацијата за животна средина

Комуницирањето на важните проблеми и аспекти од животната средина, треба да биде првиот чекор кон подобрување и заштита на природата.

Новинарски спринт: Динамична пракса за средношколци во медиуми

Охрабрете ги средношколците да ги обработат темите што најмногу ги интересираат и засегаат преку мејнстрим медиумите. Пријавете го вашето училиште да учествува во „Новинарски спринт“ кој го организираат Институтот за комуникациски студии (ИКС) и ИРЕКС во рамките на проектот за медиумска писменост на УСАИД „Младите размислуваат“.

Одржана работилница за подобро родово известување во Македонија

Медиумите во Македонија треба подобро да ја вршат својата улога на чувари на јавниот интерес, да известуваат објективно и непристрасно, особено кога се работи за родови прашања и заштита на правата на маргинализираните заедници.

Мастер часови за медиуми и новинарство „Подготви се за дигиталната ера“

Стекни вештини и добиј совети за ерата на дигиталните информации со учество на мастер часовите за медиуми и новинарство „Подготви се за дигиталната ера“. Бесплатните мастер часови претставуваат комбинација од обука со физичко присуство и практична работа и ќе се реализираат во текот на мај и јуни. Мастер часовите се наменети за млади луѓе од 19 до 34 години, вклучувајќи студенти, млади новинари и оние кои сакаат да се надградат со дигитални медиумски вештини. Тие, во период од 5 дена, ќе имаат сесии и дискусии со тренери кои се етаблирани новинари и ќе продуцираат мултимедијални производи во тимови и под […]

Онлајн настан: Како до подобро родово известување на медиумите во Македонија

Со цел соочување со предизвиците на медиумите во овој поглед, ИКС организира онлајн работилница на која ќе се дискутираат клучните проблеми и предизвици на медиумите при нивното известување за родови прашања, и стандардите и принципите кои тие можат да ги применуваат во своите идни известувања на овие теми.

Можна е промена на проблемите во сенка: Приказна за кампањата „Разбистри сè“

Промена во државата е можна ако граѓаните се активираат и здружуваат и ако ја креваат свеста за темите кои стојат во сенка, а се важни.

Јавен увид во податоците на потенцијалните загадувачи и инспекциските извештаи за животна средина

Граѓаните добиваат слободен пристап до податоците на потенцијалните загадувачи врз кои се врши инспекција и јавен увид во инспекциските извештаи на Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС).

Истражување на ИКС: Медиумската писменост во студиските програми на универзитетите во РСМ

Преку деск-истражување и интервјуа со професори, даден е преглед на студиските програми на сите јавни, јавно-приватни универзитети и на делумно приватните високообразовни институции, ставени во корелација со очекуваните компетенции, вештини и знаења за медиумската, информациската и дигиталната писменост.

Поголема транспарентност, но и уназадување при доделување концесии за добра од општ интерес

Транспарентно известување, но и уназадување на постапките за доделување концесии за добра од општ интерес. Ова го предвидува Законот за концесии на добра од општ интерес што го предлага Министерството за економија по јавната консултација во која се вклучија Институтот за комуникациски студии и граѓанските организации Зелен институт, Здрава котлина и Фронт 21/42 во рамки на кампањата „Разбистри сè“.

Јавен увид во дозволите за користење води и стандардизирано следење на квалитетот и квантитетот на водите

Ова се овозможува со дигиталната платформа за Водната книга, база на податоци за управување со водите, и со Методологијата за мониторинг на водните тела, кои за потребите на Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) беа изработени во рамките на кампањата „Разбистри сè“.

Се унапредува квалитативното информирање на инспекциските служби

Измените се засноваат на проценката за транспарентноста и отчетноста на инспекторатите со надлежности во животната средина, која беше спроведена од Центарот за еколошка демократија ФЛОРОЗОН и Институтот за комуникациски студии во рамките на кампањата „Разбистри сè“.

Целосна заштита на водите ако се подобри новиот Закон за води

Нацрт-законот за води отвора поголеми можности за заштита на водните ресурси откако Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) вклучи граѓански организации и експерти од Алијансата „Разбистри сè“ во најраната фаза на изработката на законот. Сепак, од „Разбистри сè“ сметаат дека предложените законски промени не се доволни и сè уште има недостатоци за целосно да се регулира користењето и зачувувањето на водите.

Номинирани македонските кандидати за Тhe Earthshot Prize

Институтот за комуникациски студии (ИКС) ги номинираше Горјан Јовановски со апликацијата AirCare, иницијативата „Ретвитни оброк“ и Програмата за закрепнување на Балканскиот рис што ја спроведува Македонското еколошко друштво (МЕД) за глобалната награда за животна средина The Earthshot Prize.

ИКС почнува регионален проект за популаризирање на комуникацијата за животна средина

Комуникацијата за животната средина е суштинска за да се разберат сложените еколошки предизвици и да се зајакне улогата на поединците и организациите во управувањето со животната средина.

Прв симпозиум ИКС и ИРЕКС за медиумска писменост во високото образование

Комплексноста на медиумската писменост и разноличните пристапи за нејзина примена во образованието беа главните теми на дводневниот меѓународен симпозиум организиран од Институтот за комуникациски студии (ИКС) и ИРЕКС „Во чекор со трендовите: образование за медиумска писменост во сè побрзото секојдневие“, што се одржа на 3 и 4 февруари како дел од проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“. На онлајн настанот учествуваа светски познати авторитети за медиумска писменост, како американските професори – Рене Хобс и Пол Михаилидис, но и звучни имиња од Европа и од Западен Балкан кои искуствено потврдија дека систематскиот пристап за развој на медиумската, дигиталната и […]

Одговор на прашања поврзани со повикот за високообразовни установи (медиумска писменост)

Во прилог доставуваме одговори поставувани прашања за отворениот повик до високообразовните институции во Р. С. Македонија за вклучување на медиумската писменост во студиските програми.

Младите за природата

Може ли креативноста на младите да ја промени нашата околина, може ли младите сами да бидат креатори на светот во кој сакаат да стареат?

ИКС е номинатор за наградата за животна средина The Earthshot Prize

Целта на наградата е да поттикне промени и да помогне да се поправи нашата планета во следните десет години.

Предлог-законот за инспекциски надзор во животната средина да се подобри со амандмани во Собранието

Конзистентно решение за координација на државните и локалните инспектори, функционален надзор од ДИЖС врз локалните инспектори, посуштински процес на планирање на инспекциските надзори, достапност на инспектори после работно време и за време на викенди, опремување на инспекторите и зајакнување на транспарентноста.

Медиумската писменост е клучот за поотчетно и потранспарентно општество

Симпозиумот имаше за цел, преку примери и искуства од професори и истражувачи од Северна Македонија и поширокиот регион, да претстави можни решенија за сеопфатно вклучување на медиумската писменост во високото образование.

Отворен повик до сите високообразовни установи „Предлози за образовни активности за медиумска и информациска писменост“

Во рамките на проектот за медиумска писменост на УСАИД, „Младите размислуваат“, ИКС и ИРЕКС ги покануваат сите универзитети и акредитирани високообразовни институции кои се регистрирани на територијата на Република Северна Македонија да достават предлози за вклучување на медиумската писменост во нивните студиски програми и во други академски активности.

Хомофобијата и сексизмот во медиумите на Западен Балкан

Во текот на месецот имаше пораст на говорот на омраза, вклучувајќи хомофобија, етничка дискриминација и сексизам низ Западен Балкан.

Јавен повик до граѓанските организации за доделување грантови

Општата цел на Повикот е да се зголеми ефективноста на граѓанските организации (ГО) во интеракцијата со медиумите, со цел да се намали продолжувањето и ширењето на стереотипите и негативните слики за одредени групи на граѓани.

Грижата на животната средина не смееме да ја оставиме само на институциите

Како локалното население да се вклучи во заштита на животната средина, зошто партнерството со медиумите е важна алка во заштитата на јавниот интерес, како да го поттикнеме екоактивизмот кај младите, но и зошто е важен Европскиот зелен договор?

Меѓународен симпозиум: „Држење чекор со трендовите: Образование за медиумска писменост во сè побрзата денешница“

Во изминатите децении, медиумската писменост и медиумското образование најмногу го нагласуваа критичкото размислување, потребата да се разбере како се создаваат информациите и како се организирани медиумите. Но, со развојот на технологијата и платформите за социјални медиуми, шаблоните на креирање медиуми и консумирање медиумска содржина се веќе нејасни.

Завршна конференција: „Здружено за поздрава животна средина“

Средношколци и претставници на граѓански организации, кои изминативе две години заеднички работеа на иницијативи за решавање на локални еколошки проблеми, ќе споделат свои искуства на завршната конференција „Здружено за поздрава животна средина“.

Граѓански организации, професори и експерти ги изнесоа целите и приоритетите во животната средина до 2030 година

Да се намали аерозагадувањето, да постои интегриран систем за управување со отпадот и ригорозна контрола врз индустријата, да се подоби квалитетот на водите, заштитата на шумите и биодиверзитетот, да се создадат одржливи системи за производство на храна и да се преземе поголема климатска акција.

Пренос на консултативна дискусија за изработка на Рамката за развој #МКД2030 во животната средина

Рамка за развој МКД 2030

Ве покануваме да ја следите јавната дискусија за изработка на Рамката за развој #МКД2030 во животната средина, што ќе се пренесува онлајн во петок (14 јануари) од 11:00 до 12:30 часот на Фејсбук страницата на Институтот за комуникациски студии.

Повик за консултанти за проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“

Проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“ објавува повик за консултанти со искуство во медиумска писменост и критичко размислување, образование, новинарство, проверка на факти, комуникации и/или сродни области за да станат консултанти за развој на ресурси. 

ИКС и ИРЕКС најавуваат: Меѓународен симпозиум за медиумска писменост и критичко размислување

Со големо задоволство Ве покануваме на Меѓународниот симпозиум за критичко размислување и медиумска писменост кој ќе се одржи на 03 и 04 февруари, 2022 година.

Радика ја губи битката со загадувачите

Комуналниот отпад, дивите депонии и непречистените води ѝ го задаваат последниот удар на Радика, бисерот на Реканскиот крај. Биолозите предупредуваат дека дефинитивно има загадување, што се познава по црните наслаги на камењата.

Соопштение за јавноста за видеото со извидникот

Институтот за комуникациски студии (ИКС), ја информира јавноста дека видеото со извидникот Петар Ачкоски е сопственост на Институтот.

Онлајн дебата „Медиумската писменост во акција“

Ако современиот концепт за медиумска писменост подразбира активни граѓани кои умеат да ги користат медиумите за да предизвикаат промени во општество, да инсистираат на поголема транспарентност и отчетност, да ги едуцираат и да ги поттикнуваат останатите граѓани, тогаш дебатата „Медиумската писменост во акција“ е настанот на кој може да видите и слушнете како тоа личи во реалноста.

Започнува Проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“

Со потпишување на меморандум за соработка меѓу Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД), ИРЕКС, Македонскиот институт за медиуми (МИМ), Министерството за образование и наука и Бирото за развој на образованието, се означи официјалниот почеток на новиот проект за медиумска писменост „Младите размислуваат“.

ТРОЛ НА МЕСЕЦОТ: Приватна група на Фејсбук која споделува несоодветни фотографии од малолетни ромски девојчиња

Балканскиот „трол на месецот“ е поединец, група на поединци или медиум кој шири омраза на интернет врз основа на пол, етничка припадност, вера или друга категорија на различност. Балканскиот трол се избира врз основа на инциденти со говор на омраза кои се забележани во целиот регион на Западен Балкан.

ИКС учествуваше на обуката за обучувачи во Белград

ИКС беше дел од регионалната обука за обучувачи која се одржа во Белград, од 11 – 13 ноември. На обуката учествуваа повеќе од триесет претставници на граѓански организации и медиуми од Западен Балкан (Албанија, Косово, Македонија, Црна Гора, БиХ и Србија) кои учеа вештини за застапување и водење на медиумски кампањи против говор на омраза.

Тешки метали ја разболуваат Црна Река

Што сѐ тече заедно со водата во Црна Река? „Разбистри сè“ беше на терен со експертите од УХМР кои го мерат квалитетот на водите во најважната река во Пелагонија. Реката на некои места личи на отпаден канал, со фекалии, со многу лоша миризба. Резултатите од лабораторијата покажуваат присуство на тешки метали и се слични на претходните мерења. На албански јазик Metale të rënda i shkaktojnë sëmundje lumit Crna. Çka lëshohet në lumin më të rëndësishëm në Pellagoni dhe njëkohësisht dega e djathtë më e madhe e Vardarit? Мonitorimi i EPHM me vite tregon se lumi Crna është nën ndikim të […]

Избрани победниците на натпреварот за најдобар блог „Во каков град сакаш да живееш?“

Блоговите опфаќаа различни теми како климатски промени, енергетика, загадување на воздухот, урбанизам, важноста од подигнување на свесноста на граѓаните за овие теми и др. Во голема конкуренција, во продолжение ги презентираме победничките текстови.

Објавена е публикацијата „Заедно за природата: Водич за екоактивизам“

Водичот за екоактивизам се фокусира на правните механизми за заштита на животната средина, екоактивизмот како граѓански ангажман, но и како да се создаваат кампањи за застапување на инцијативи од јавен интерес.

Геотермалните води – недоволно искористени и злоупотребени од диви корисници

Кочанскиот геотермален басен, кој е меѓу најобемните на Балканот, не е целосно искористен, иако користењето на термалните води овозможува економски и енергетски заштеди и не ја загадува природата. Концесионери и инспектори велат дека во делови од земјава има диви корисници коишто ја намалуваат издашноста на системите за геотермални води, и покрај тоа што за незаконска експлоатација е предвиден затвор од 3 до 8 години. Проблем претставува и враќањето на водите во утробата на земјата. Малку фирми можат да прават реинјектирање и геотермалните води едноставно истекуваат по браздите. На албански јазик: Ujërat gjeotermike- jo mjaftueshëm të shfrytëzuara, por dhe të keqpërdorura […]

Граѓански организации се обучуваа за кампањи за застапување за биодиверзитетот

Обучувачите Лукаш Боченек и Луц Мејер од фирмата за меѓународно застапување „Леидар“ ги пренесоа нивните знаења и дискутираа со учесниците како да се активираат сите актери во општеството, особено младите, за да влијаат врз Владата.

ИКС учествуваше на регионален форум за граѓански организации

Фотографија од просторија со учесници, кои носат маски и лаптоп во средина.

На форумот, организиран од TACSO (Technical Assistance to Civil Society Organizations in Western Balkans and Turkey), се дискутираше отпорноста на граѓанската заедница во време на криза, како едно од најкритичните прашања за граѓанското општество.

Дигитална мониторинг платформа на УХМР за квалитетот на површинските води

Јавен преглед и редовно следење на квалитетот и загадувањето на реките во Македонија се овозможува со дигиталната мониторинг платформа на Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР), која е изработена во рамките на кампањата „Разбистри сè“ и која беше јавно презентирана денеска.

Сатеска – 60 години болка за Охридско Езеро

Сатеска – 60 години болка за Охрдиско Езеро. Откако реката е пренасочена да се влива во езерото, внесува дури и до 130 тони дневно мил, ѓубре, фосфати…, со што го загрозува опстанокот на некои ендемични видови. Наместо ова да се спречи, и песокот што се вади од изградбата на автопатот Кичево-Охрид завршува во и околу Сатеска. Жителите стравуваат дека неправилното запирање на водата ќе ги поплави.

Говор на омраза во земјите од Западен Балкан: Поважни моменти во месец септември

Во текот на септември, мониторинг тимот на РДН констатираше повеќе наративи и дискурси во кои беше содржана омраза. Во овој месец имаше пораст на говорот на омраза, етничка дискриминација и ксенофобија кон различни етнички заедници, како и случаи на хомофобија и реторика против ЛГБТК+ во сите шест држави од Западен Балкан.

Повик за обука за обучувачи за известување за разновидност

Учесниците на обуката ќе стекнат вештини што ќе им помогнат подобро да ги разберат и пренесат гледиштата на малцинствата; да препознаваат говор на омраза и наративи кои создаваат поделби како и начините на кои тие се манифестираат; и како да им се спротивстават на тие наративи.

Натпревар за најдобар блог „Во каков град сакаш да живееш?“

Учествувај во натпреварот за најдобар блог „Во каков град сакаш да живееш?“ кој го организираат Рес публика и Институтот за комуникациски студии (ИКС).

Запиши се на магистерските студии

Илустрација со текст: „Истражувај, комуниицирај, студирај“. „Магистерски студии по менаџирање на стратегиски комуникации.“

Програмите ги следат светските трендови во комуникациите и овозможуваат да научиш како да креираш и спроведуваш комуникациски стратегии, да комуницираш во кризи, да спроведуваш маркетинг и бренд кампањи и да креираш содржини прилагодени на дигиталните платформи.

Еко-камп: Со личен пример до зачувување на животната средина

Еко-активизмот не претставува само критика, туку и шанса да покажеме како може да се зачува природата. Викендов се дружевме со 80 средношколци од цела Македонија и држевме обуки за креативен активизам, ефективна употреба на социјалните мрежи, но и важноста на родовите прашања.

Новиот Закон за минерални суровини максимално да ја штити животната средина

Постапките за давање концесии за експлоатација на минерални суровини не се доволно транспарентни за жителите на локалните заедници, ископувањето на песок и чакал од реките и езерата се дозволува исклучиво за бизнис цели, а третманот на хидројаловиштата како потенцијално најопасни места во рударските комплекси не е доволно регулиран.

ИКС распишува конкурс за обука на млади новинари

Обуката е идеална за оние кои сакаат да работат во информативна редакција и за оние на кои им е потребно усовршување на техниките за новинарско изразување во дигиталната ера.

Треба поголема достапност до вода за подобар квалитет и пласман на земјоделските производи – Живка Ѓурчиновска, земјоделка

Живка Ѓурчиновска од гостиварското село Тумчевиште работи како самостоен претприемач во земјоделството веќе 11 години. Иако се соочува со бројни предизвици во работата, смета дека изборот да се занимава со земјоделство го направила во вистинското време. Денес произведува повеќе од 4 тони лешници годишно, како и големи количини на пченица, пченка и грав, а вели дека има и одличен пласман на производите. Досега не била вклучена во поголеми проекти за поддршка на жените во руралните средини ниту пак во студиски посети во странство, а сегашниот успех го има постигнато со визија за развој, работливост и упорност. Живка ја сретнавме во […]

Недостасува мерна опрема и квалификувани кадри за хидролошкиот мониторинг врз езерата и реките

Недостатокот на човечки капацитети и основни мерни инструменти се главните причини за недоволно развиениот хидролошки мониторинг на природните езера, реките и акумулациите во Македонија.

Алијанса „Разбистри сè“: Со ДИЖС имавме одлична соработка

Потенцираме дека во изминатиот период соработката со ДИЖС и со в.д. директорката Ана Петровска се одвиваше секојдневно и истата беше на високо ниво. Оттука, повикуваме да не бидат злоупотребувани наодите од нашата работа во насока на оправдување на разрешувањето на в.д. директорката, со што се подрива довербата на граѓанските организации во институциите.

Инспекциите за животна средина да го подобрат отчетот пред граѓаните

Државните инспекторати со надлежности во животната средина го почитуваат само пропишаниот законски минимум за известување на јавноста и не овозможуваат доволно содржајни информации за нивната работа и за претставките поднесени од граѓаните.

ИКС склучи договор за соработка со Римската школа за бизнис

ИКС со задоволство ја најавува соработката со Римската школа за бизнис (RBS), една од водечките институции за деловно образование во светот. Партнерството ќе ја поддржи амбициозната меѓународна стратегија на ИКС да обезбеди врвно образование и професионални можности на своите студенти, вработени и наставен кадар.

Кога гроздовиот молец е во стапица, имаме подобро грозје

Долгите полиња со лозови насади се секојдневна глетка за средношколците на “Св. Кирил и Методиј” од Неготино кои преку кампања за прв пат ќе учествуваат во примена на добрите земјоделски практики во лозарството во нивниот регион.

Уредување на речните корита или профитабилен бизнис?

Уредување на речните корита или остварување профит преку лукративен бизнис? Во „Разбистри сè“ ја отплеткуваме пајажината испреплетена околу ископот на песок и камен од реките.

Низа забелешки за Предлог-законот за инспекциски надзор во животната средина

Граѓанскиот инспекциски совет (ГИС) утврди низа забелешки на Предлог-законот за инспекциски надзор во животната средина, кој го објави Министерството за животна средина и просторно планирање, и бара да биде вклучен во работна група за доработка на законското решение.

Модната индустрија меѓу најголемите загадувачи

Модната индустрија е една од најголемите загадувачи. Одговорна е за дури десет отсто од емисиите на јаглерод диоксид во светот, што е за пет пати повеќе од загадувањето од авиоиндустрија. Текстилни фабрики произведуваат илјадници тони отпад и отпадни води.

Угоре високо, удолу полно со градежен отпад

Цевки, платна за изолација, арматури и градежен шут се само дел од неразградливиот отпад кој се наоѓа во коритото на Челевечка река во Демиркаписката клисура како трага од изградбата на автопатската делница Демир Капија – Смоквица.

Цели населени места без безбедна вода за пиење

Цели населени места во Македонија се без безбедна вода за пиење. Сè уште има луѓе кои воопшто немаат чиста и здрава вода за пиење. Други, пак, се снабдуваат од водоводи кои сами ги изградиле, со вода која не е биолошки и хемиски испитана.

Недостига ли еколошка контрола врз големите индустриски капацитети?

Законот за води наложува индустриските отпадни води да се пречистуваат пред испуштање. Но на терен еколошки инциденти од хемикалии во реките и фабрики без пречестителни станици. Дури 99,7 проценти од непрoчистените отпадни води од индустријата и рударството, завршуваат директно во водотеци.

Обука: Проверка на факти и борба против дезинформациите

Обуката е наменета за студентите на додипломски или постдипломски студии по новинарство, комуникации и/или односи со јавноста од сите високообразовни институции во земјава. Обуката ќе се одржува онлајн на 17 и 18 мај од 10-14 часот.

Работилница за студенти за борба против дезинформации

На дводневните онлајн предавања се дискутира за начинот на кој се креираат и восприемаат медиумските пораки, емоциите што тие ги предизвикуваат кај публиката, видовите информации и техниките за манипулација.

Струшките средношколци бараат почисти плажи

Преку оваа иницијатива сакаме да постигнеме две поенти. Првата е да направиме притисок до локалната власт да биде потранспарентна во трошењето на општинскиот буџет, особено парите за заштита на животната средина. Втората е што заедно со учениците ќе испратиме апел до жителите на Струга да се грижат за околината и езерото.

Ѓубре насекаде, акција само некаде

Викенд е. Луѓето опуштено размислуваат каде да ја запоседнат природата или да фатат навреме маса за кафе во некое од кафулињата на најпозната улица за пиење на кафе во Битола, Широк Сокак. И така да се отепаат неколку саати од викендот. Но, за една група активисти средношколци од Државното средно медицинско училиште „Д-р Јован Калаузи“ од Битола, предводени од нивната професорка, Марија-Магдалена Петковска Микаровска, секој викенд е причина да се извадат ракавици, лопати и гребла, да се купи метла плус и Битола и околината да ја ослободат од ѓубре. Таа е професорка по англиски јазик, нејзините часови се празник за […]

Македонија станува рекордер во загуби на вода

Стари цевки, чести дефекти, неисправни водомери, диви приклучоци – земјава станува рекордер во загубите на вода. Јавните претпријатија бараат потрошувачите да штедат, а повеќе од половина од произведеното не стигнува до нив. Процентот на неприходувана вода достигна алармантни 63 насто. Гледајте во емисијата „Разбистри сѐ“.

Ѓубрето да се направи ѓубриво

Остатоци од храна, трева, но и земјоделски биолошки отпад што им останува од работната пракса во училишните пластеници, средношколците од струмичкото средно училиште „Димитар Влахов“ го претвораат во компост. Ученичката Танкица Гонева е особено активна во овој процес. Вели дека се вклучила со цело срце, од ѓубрето да се направи ѓубриво.

Формиран Граѓански инспекциски совет за поефeктивна контрола врз загадувањето

Група на 26 невладини организации, здруженија на граѓани и високообразовни институции кои се залагаат за заштита на животната средина, во соработка со Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) формираа Граѓански инспекциски совет (ГИС).

Неразумно се троши питката вода за пиење

Питката вода за пиење неконтролирано се троши и од компании, и од институции и од граѓаните на Скопје. Индустриски објекти користат вода колку жителите на неколку општини во градот. Се прскаат тревници, се наводнуваат бавчи, се приклучува на диво на водоводната мрежа.

Недоволно инспектори и опрема, несоодветни кадри и испреплетени ингеренции во контролата врз сечата на шумите

Мал број инспектори и недостаток на опрема за работа, несоодветни кадри во Инспекторатот за шумарство и ловство, Шумската полиција и Шумочуварските служби, како и недоволни контролни механизми при сечата на дрва. Ова се некои од проблемите кои го ограничуваат ефективниот надзор врз управувањето со шумите, беше речено денеска на панел дискусијата „Како до подобра контрола врз управувањето со шумите?“, која ја организираше Асоцијацијата за демократски иницијативи во соработка со Институтот за комуникациски студии, како дел од кампањата „Разбистри сè“.

Ќе знаеме дали се капеме во чисто езеро

„На училиште учиме за екологија, за загадување на почва, на вода… Ама тоа го учиме на вообичаениот начин – преку теоретско предавање на професорот. Но, вака, од терен, сосема е друго учењето!“, вели Александра Трајче, средношколка во училиштето „Цар Самоил“ од Ресен откога ја посети Мониторинг станицата за Преспанското езеро. Таа е една од 15-тината средношколци кои заедно со нивната професорка Елена Дамовска Маркоска и со истражувачите од Мониторинг станицата во Стење ќе го проверуваат квалитетот на водата во езерото во кое се капат откога се родени.

Да ја заштитиме водата долгорочно, за да не ја изгубиме

Околу 1,7 милијарди евра инвестиции се потребни за пречистување на урбаните отпадни води кои сега директно се испуштаат во реките, езерата и почвите. Водата е ресурс што неограничено се троши, а надлежните институции со години наназад немаат реален увид во квалитетот и квантитетот на водите во Северна Македонија.

Виртуелна конференција „Зелената агенда за Западен Балкан како поттик за заштита на водите во Северна Македонија”

Забрзувањето на темпото на економски раст и развој беше придружено со деградација на животната средина во Северна Македонија, но и во земјите од регионот. Економскиот и инвестициски план, заедно со Зелената агенда за Западен Балкан, ја утврдија стратегијата за зелена транзиција на земјите од регионот.

Онлајн предавање за млади „ Охридско Езеро – како да се заштити заштитеното?“

Младински образовен форум, во соработка со Институтот за комуникациски студии како дел од кампањата „Разбистри сѐ“, ве покануваат на отвореното онлајн предавање „Охридско Езеро – како да се заштити заштитеното?“, во четврток (25.2.) во 18:30 часот на Зум.

Алијансата „Разбистри сè“ ќе биде влучена во креирањето на политиките за вода на Министерството за животна средина

Политиките за управување со водните ресурси кои Министерството за животна средина треба да ги изработи оваа година ќе бидат креирани во соработка и вклученост на граѓанските организации и високообразовните институции од Алијансата за застапување и лобирање „Разбистри сè“. Ова беше договорено на средбата меѓу претставниците на Институтот за комуникациски студии, кој ја предводи кампањата „Разбистри сè“, и министерот за животна средина Насер Нуредини.

На средбата се разговараше за учеството на граѓанскиот сектор и академската заедница во процесот на подготовката на измените кои треба да се направат во Законот за води оваа година. Во оваа насока, се потенцираше потребата измените во Законот за минерални суровини кои се однесуваат на ископот на песок, чакал и камен од речните и езерските крајбрежја, а кои се во тек во Министерството за економија, да бидат усогласени и да кореспондираат со измените во Законот за води кои ќе се направат подоцна оваа година.

Од Министерството изразија подготвеност да ја вклучат стручната јавност и во процесот на ревидирање на Националната стратегија за води преку организирање јавни расправи и консултации. Се разговараше и за потребата од носење на неопходните подзаконски акти кои ќе овозможат подобро спроведување на Законот за води и воспоставување на јавна водна книга во која ќе се евидентираат потенцијалните загадувачи кои испуштаат отпадни води во водотеците.

Средбата беше реализирана во рамките на кампањата „Разбистри сè“ која има за цел да го зголеми влијанието за носење или промени на јавните политики, како и да овозможи поголем дијалог од надлежните институции во процесот на креирањето на политиките за одржливо користење, заштита и поефикасен инспекциски надзор врз водните ресурси.

Средношколци и граѓански активисти учат како подобро да застапуваат иницијативи за животна средина

Поголема достапност до информации за квалитетот на водата во Преспанското Езеро, расчистување на малите диви депонии во Струга, решавање на градежниот отпад во Демиркаписката Клисура, примена на добри земјоделски практики  во Тиквешкиот и Струмичкиот регион, како и поттикнување на екоактивизмот кај младите во Битола се шест иницијативи во рамки на кои Институтот за комуникациски студии и група граѓански организации годинава ќе преземат низа активности за унапредување на состојбите со животната средина.

Презентирана платформата за пријавување загадување на Државниот инспекторат за животна средина

Граѓаните можат да пријават загадување до Државен инспекторат за животна средина преку нивните социјални мрежи и е-адреси или на веб страницата на Инспекторатот, што значително го олеснува процесот на брзо добивање и евидентирање пријави и навремено реагирање од страна на инспекторите.

Оглас за ангажирање експерт за дигитални комуникациски канали

Институтот за комуникациски студии (ИКС) има потреба да ангажира на експерт за дигитални комуникациски канали, со цел анализа на досегашната активност на социјалните мрежи и веб-страниците во рамки на проектот „Поврзи ги точките: подобрени политики преку граѓанско учество“, како и доставување предлози за нивно подобрување.

Владата да овозможи јавен увид на извештајот за Охридскиот Регион до УНЕСКО

Граѓански организации и високообразовни институции од Алијансата за застапување и лобирање „Разбистри сѐ“ бараат вклучување на јавноста во изработката на извештајот за состојбата со заштитата на природното и културното наследство на Охридскиот Регион, кој Владата треба да го достави до УНЕСКО.

ИКС го објави истражувањето: „Локални приоритети за заштита на животната средина во регионите со заштитени подрачја“

Кои се најгорливите еколошки проблеми во регионите со заштитени подрачја? Колку во формалното образование се учи за екологијата и заштита на животната средина? Дали младите се вклучуваат во воннаставни активности во оваа област и што преземаат граѓанските организации и институциите за зачувување на животната средина се само дел од прашањата опфатени со истражувањето „Локални приоритети за заштита на животната средина во регионите со заштитени подрачја (Демир Капија, Преспа, Струмица Пелагонија, Тиквеш и Охрид) што го спроведе Институтот за комуникациски студии во партнерство со Македонското еколошко друштво (МЕД).

По притисок на јавноста, Министерството за економија ги повлекува измените на Законот за минерални суровини

Министерството за економија ги повлече измените на Законот за минерални суровини од скратена собраниска постапка после притисокот од Алијансата за застапување и лобирање „Разбистри сè“, составена од 48 граѓански организации, високообразовани институции и медиуми. Алијансата „Разбистри сè“ бара од Министерството за економија да ги вклучи експертската јавност и сите заинтересирани граѓани во процесот на креирање и усвојување на законот и да им овозможи да дадат предлози за подобрувања на законскиот текст. Алијансата „Разбистри сè“ стои на располагање на Министерството за економија заедно да организираат јавна расправа и консултации со што е можно повеќе страни кои се засегнати од одредбите на […]

ИКС е награден со обновена ЕРАЗМУС+ Повелба за Високо образование (2021-2027)

Институтот за комуникациски студии (ИКС) е награден со обновена Европска Повелба за Високото образование за периодот 2021-2027, и со тоа останува во Еразмус+ фамилијата на европски високообразовни институции.

Предложените измени на Законот за минерални суровини ги загрозуваат националните природни ресурси

Граѓански организации, високообразовни институции и експерти се противат на измените на Законот за минерални суровини кои Владата предлага да бидат усвоени на собраниската седница закажана за наредниот понеделник по скратена постапка, нетранспарентнo, без претходна јавна расправа и вклучување на јавноста. Тие реагираат дека предложените законски измени содржат големи пропусти во поглед на заштитата и одржливото користење на минералните суровини како најзначајни природни ресурси на државата.

Голема неинформираност и незадоволство кај граѓаните за заштита на водата и инспекцискиот надзор врз природните ресурси

Постои голема неинформираност и незадоволство кај граѓаните во Македонија во однос на заштитата на водата и инспекцискиот надзор врз искористувањето на природните ресурси, покажува анкетата на Институтот за комуникациски студии спроведена на крајот од минатата година во рамките на кампањата за застапување и лобирање „Разбистри сè“.

Избрани шесте грантисти кои ќе решаваат локални проблеми за заштита на животната средина

Институтот за комуникациски студии (ИКС) во партнерство со Македонско еколошко друштво (МЕД) ги избра шесте граѓански организации кои во партнерство со средни училишта од регионите со заштитени подрачја (Пелагонија, Охрид, Струмица, Тиквеш, Демир Капија и Преспа) ќе спроведуваат иницијативи за решавање на локални проблеми за заштита на животната средина.

Започна кампањата „Разбистри сè“ за заштита и ефикасен инспекциски надзор врз природните ресурси

Кампањата во текот на наредната година ќе се фокусира на потребата за одржливо управување со водата и за поефикасен инспекциски надзор против прекумерното искористување на природните ресурси.

Прес-конференција за почеток на кампањата „Разбистри сè“

Институтот за комуникациски студии (ИКС) Ве поканува заедно да ја започнеме кампањата за застапување и лобирање „Разбистри сé“.

Избрани победниците на конкурсот за најдобар блог „Имаш ли (по)добра идеја?“

Комисијата за селекција ги избра победниците на конкурсот за најдобар блог „Имаш ли (по)подобра идеја?“ кој го организираа Рес публика и ИКС.

Нови 19 постдипломци започнаа со магистерските студии на ИКС

На магистерската програма по Менаџирање на стратегиски комуникации, тие ќе учат и како да управуваат со комуникацијата помеѓу организацијата и нејзините публики, да креираат и спроведат стратегија за дигитални комуникации, да комуницираат во услови на криза и да градат и одржуваат репутација, а ќе ја осознаат и моќта на јавната дипломатија и политичките комуникации.

Заврши Неделата против лажните вести

Заврши Неделата против лажните вести што трета година по ред ја организираше Институтот за комуникациски студии (ИКС). Од 22 октомври до 3 ноември се одржаа три работилници за препознавање лажни вести, два вебинари за онлајн заштита и онлајн дебата на тема „Дали ни е потребна медиумска диета?“.

Повик за понуди за истражување за ставовите на граѓаните

Институтот за комуникациски студии (ИКС), во рамките на проектот „Поврзи ги точките: подобрени политики преку граѓанско учество“, објавува јавен повик за доставување понуди за креирање и спроведување истражување на ставовите на граѓаните во областа на животната средина.

Ај на кафе, во живо

На дебатата „Дали ни е потребна медиумска диета?“ се утврди дека е младите поминуваат премногу време на социјалните мрежи, но и дека е потребно навреме да реагираме ќе забележиме намалени социјални вештини, чувство на комфорна зона во онлајн светот и хиперконектираност.

Започнува Неделата против лажните вести 2020

Институтот за комуникациски студии (ИКС) трета година по ред ја организира Неделата против лажните вести. И годинава ќе информираме, едуцираме, дискутираме како да се бориме против лажните вести и дезинформациите преку обуки, вебинари, дискусии, видеа, блогови и различни едукативни ресурси.

Конкурс за обука за млади новинари

Институтот за комуникациски студии (ИКС) распишува конкурс за прием на 10 учесници на тримесечна обука за новинарство. ИКС ја организира оваа обука како дел од проектот „Поврзи ги точките: Подобрени политики преку граѓанско учество“, поддржан од Британската амбасада во Скопје.

Рес публика и ИКС најавуваат конкурс за најдобар блог – „Имаш ли (по)добра идеја?“

Рес публика и Институтот за комуникациски студии (ИКС) го најавуваат конкурсот за најдобар блог „Имаш ли (по)добра идеја?”. Конкурсот се организира во рамки на проектот „Поврзи ги точките: подобрени политики преку граѓанско учество“, финансиран од Владата на Обединетото Кралство, со поддршка на Британската амбасада во Скопје.

Граѓански организации се обучуваат за застапување и лобирање во животната средина

Каков е контекстот за застапување и лобирање во животната средина, кои се страните кои се залагаат или се спротивставуваат на промените, што влијае на јавното мислење, зошто фактите се важни и како ефикасно да се користат.

ИКС учествуваше на Медиумскиот фестивал во Фажана (Хрватска)

Претставници на ИКС учествуваа на Медиумскиот фестивал во Фажана, Хрватска, кој се одржа од 7 – 13 септември, 2020 година.

Повик за професионалци од областа на документарниот филм: планирање и спроведување на обука

Институтот за комуникациски студии објавува повик за двајца професионалци за одржување на кратка обука за продукција на активистички документарни филмови за животната средина.

Повик за доделување грантови за иницирање на решенија за локални проблеми од животната средина

Институтот за комуникациски студии (ИКС), во партнерство со Македонското еколошко друштво (МЕД), објавува повик за доделување грантови за граѓански организации од регионите со заштитени подрачја (Охрид, Преспа, Демир Капија, Тиквеш, Струмица и Пелагонија) кои ќе понудат иницијативи за решавање локални проблеми за заштита на животната средина.

Уписи на магистерските студии по комуникации и медиуми

Институтот за комуникациски студии (ИКС) запишува студенти на магистерските студии за Менаџирање на стратегиски комуникации и Медиумски менаџмент. Овие програми ќе ти овозможат да ја задоволиш твојата страст за знаење и ќе ти обезбедат цврста основа за напредување во различни кариерни правци.

Повик за понуди за комуникациска стратегија

Институтот за комуникациски студии (ИКС), во рамките на проектот „Поврзи ги точките: подобрени политики преку граѓанско учество“, објавува јавен повик за доставување понуди за изработка на комуникациска стратегија за кампања од јавен интерес за застапување и лобирање промени на јавни политики во областа на животната средина.

Res Publica најавува: „Приказни од регионот“

Во текот на две недели (24 јуни – 06 јули), ќе прочитаме како КОВИД-19 ги нападна земјите од регионот, какви мерки преземале тамошните институции и како граѓаните реагирале на овие мерки. Ќе научиме од нивните успеси, но и од нивните грешки.

Средношколци од шест региони се изјаснија за главните проблеми со животната средина

Учесниците дискутираа кои се според нив приоритетите за заштита на животната средина во нивната најблиска околина, колку во формалното образование се учи за екологија, за одржлив развој и за заштита на средината, дали се вклучени во воннаставни активности во оваа област, форми на соработка меѓу училиштата и институциите, локалната власт, граѓанските организации и сл.

Започна уписот на магистерските студии

Институтот за комуникациски студии го објави конкурсот за запишување на магистерските студии по (1) Менаџирање на стратегиски комуникации и (2) Медиумски менаџмент.

ИКС и Делегацијата на ЕУ со онлајн дебата ја одбележаа Европската недела на медиумска писменост

Дигиталните вештини се нужност и се исто толку важни како што е важно читањето, пишувањето, зборување и разбирањето. Ова е еден од заклучоците на онлајн дебатата „Дигиталната писменост – неопходни вештини за онлајн настава“ што на 24 април 2020 г. ја организираа Институтот за комуникациски студии и Делегацијата на Европската комисија во земјава како завршен настан од средношколскиот конкурс „Биди медиумски активен/-на“ со кој се одбележи Европската недела на медиумска писменост 2020.

Ден на планетата Земја

Оваа година, јубилејно по 50 пат светот го одбележува Денот на планетата Земја. Денеска, го славиме чудото наречено живот што за сега знаеме дека постои само на оваа сино-зелена топка која плови во Универзумот. Големите еколошки и природни катастрофи за кои сведочиме треба да ги разбереме како порака што Мајката Земја ни ја испраќа на сите.

Средношколци и граѓански организации ќе решаваат проблеми за подобра заштита на животната средина

Шест граѓански организации заедно со средношколци од шест региони во земјава ќе иницираат решавање локални проблеми за заштита на животната средина. Институтот за комуникациски студии (ИКС) и Македонското еколошко друштво (МЕД) следните две години ќе ги обучуваат еко-активистите и учениците од Пелагонија, Охрид, Струмица, Тиквеш, Демир Капија и Преспа како да иницираат и претстават одреден проблем во нивниот регион, а во чие решавање ќе ги вклучат граѓаните и институциите.

Онлајн библиотека за едукација за животната средина

Институтот за комуникациски студии преведе и илустрираше седум онлајн материјали на македонски и на албански јазик кои служат за едукација во областа на животната средина.

Избрани шесте средношколски новинарски тимови на конкурсот „Биди медиумски активен/на“

Комисијата за избор на шесте средношколски новинарски тимови на конкурсот „Биди медиумски активен/на“ (#BeMediActive), организиран од Институтот за комуникациски студии (ИКС) и Делегацијата на Европската Унија, ги одбра тимовите кои заедно со нивните медиуми партнери ќе изработуваат медиумски производи.

Научни постери за средните училишта за загрозениот биодиверзитет во Македонија

Деведесет средни училишта во Македонија добија научни постери за влијанието на климатските промени врз биолошката разновидност во земјава, кои Институтот за комуникациски студии (ИКС) во соработка со ЗЕЛС ги изработија и поделија во рамките на кампањата за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“.

Средношколски конкурс: „Биди медиумски активен/на“

Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија и Институтот за комуникациски студии (ИКС) ги повикуваат средношколците во земјата да се пријават на конкурсот „Биди медиумски активен/на“ (#BeMediActive) и заедно да ја одбележат Европската недела на медиумска писменост 2020. Средношколците треба да испратат предлози за изработка на новинарски приказни што ќе ги продуцираат во партнерство со еден од медиумите во Република Северна Македонија. Предлог идеите за новинарски приказни треба да содржат јасно образложение на одреден проблем со кој се соочуваат младите. Идејата на конкурсот е средношколците да стекнат нови или да ги усовршат постоечките новинарски вештини и преку медиумска поддршка и новинарски обуки, да го свртат вниманието на јавноста и да ги предизвикаат носителите на одлуки за решение на младинските проблеми.

Обраќање на претседателот Пендаровски на конференцијата „Климатска акција: Да се спречува и да се лекува“

„Со години наназад сме сведоци на видливите негативни трендови во оваа област и затоа мораме да делуваме итно и во континуитет. Климатските промени не се процес кој не чека во иднина, туку се наша реалност денес, која влијае врз нашиот квалитет на животот, здравјето, економските процеси, врз инфраструктурата.“

Конференција „Климатска акција: Да се спречува и да се лекува“

Енергетската индустрија, отпадот, сообраќајот и градежништвото најмногу придонесуваат во емисиите на стакленички гасови во Македонија, додека шумите и урбаното зеленило кои се главни апсорбирачи на гасовите, се карактеризираат со низок квалитет и мал годишен прираст.

Еко активисти и државни претставници аргументираа за загадувањето

Какви мерки се преземаат од државата за справување со загадувањето, колку се тие ефективни, какво е влијанието на големите загадувачи врз природата и дали државните институции соработуваат при справувањето со овој проблем.

Аргумент: Организирано изразување

Ве покануваме на деветото издание на јавниот дебатен настан Аргумент: Организирано изразување, што ќе се одржи во вторник (5 ноември) 2019, со почеток во 19 часот, во Кино Фросина – Младински Културен Центар. Оваа година, Младинскиот образовен форум (МОФ) ја организира дебатата во соработка со Институтот за комуникациски студии (ИКС) во рамките на кампањата за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“.

Медиумски ден за средношколци посветен на животната средина

Околу 80 средношколци и професори од неколку градови во земјава разговараа со македонскиот претседател Стево Пендаровски за справувањето со предизвиците од климатските промени и заштитата на животната средина.

ИКС ја најавува Неделата против лажните вести 2019

Институтот за комуникациски студии (ИКС) втора година по ред ја организира Неделата против лажните вести. Ќе информираме, едуцираме, дискутираме како да се бориме против лажните вести и дезинформациите преку обуки, вебинари, дискусии, онлајн квизови, анимирани видеа и други едукативни ресурси.Целта на Неделата против лажните вести е да се поттикне критичкото размислување и да им се понудат алатки на граѓаните со кои ќе можат полесно ќе ги препознаат и да се заштитат од лажните вести, манипулациите и дезинформациите.

Обука за претприемнички вештини за млади

Институтот Изида Вита од Словенија и Институтот за комуникациски студии во соработка со Младински културен центар Битола (МКЦ) и Младински образовен форум (МОФ) во април ќе организираат три обуки за развивање претприемачки вештини за млади и за претставници на граѓански организации. Обуките ќе имаат за цел да ја подигнат свеста за балансираното учество на жените и мажите на водечки позиции во бизнисот и невладиниот сектор, како и да ги обучат младите да стекнат вештини со кои ќе бидат поконкурентни на пазарот на труд.

Обуки за развивање претприемачки вештини

Институтот Изида Вита од Словенија и Институтот за комуникациски студии во соработка со Младински културен центар Битола (МКЦ) и Младински образовен форум (МОФ) во април ќе организираат три обуки за развивање претприемачки вештини за млади и за претставници на граѓански организации. Обуките ќе имаат за цел да ја подигнат свеста за балансираното учество на жените и мажите на водечки позиции во бизнисот и невладиниот сектор, како и да ги обучат младите да стекнат вештини со кои ќе бидат поконкурентни на пазарот на труд.

Започнува кампањата за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“

Иако граѓаните се повеќе еколошки свесни, а јавните институции ги препознаваат еколошките прашања како актуелни, проблемите од животната средина не се решаваат стратешки. Додека граѓаните критикуваат и дискутираат главно на социјалните мрежи, институциите не носат ефикасни решенија за подобрување на животната средина и не се транспарентни во креирањето и спроведувањето на политиките.

Покана за почеток на кампањата „Не игнорирај! Реагирај!“

Институтот за комуникациски студии Ве кани заедно да ја започнеме кампањата од јавен интерес за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“. Претставувањето на кампањата ќе биде во вторник (5 март) во 11 часот во Клуб-ресторанот МКЦ во Скопје.

ИКС развива две меѓународни онлајн програми MicroMasters

Институтот за комуникациски студии (ИКС) почнува да развива две меѓународни онлајн програми MicroMasters за (1) Претприемнички и иновативен екосистем и (2) Дигитални комуникации и маркетинг. Програмите ќе бидат креирани во соработка со Истанбул универзитетот од Турција, Универзитетот Витаутас Магнус од Литванија и со ДОБА бизнис школата од Словенија, во рамките на проектот MASTER@HOME кој е финансиран од Програмата ЕРАСМУС+ на Европската Унија.

Трката со времето притиска врз квалитетното новинарство

Дезинформациите и лажните вести не се нова појава, но денес тие имаат многу поголем потенцијал да наштетуваат поради природата на комуникациските платформи преку кои најчесто се пренесуваат. Ова е главниот заклучок од синоќешната дебата „Како да справиме со дезинформациите и лажните вести“ што ја организираше Институтот за комуникациски студии во рамки на Неделата против лажните вести.

Работилница против лажните вести со студенти

Учесници на последната работилница за препознавање на лажни вести во рамки на Неделата против лажните вести  беа студентите од прва и втора година по новинарство и односи со јавност од Правниот факултет „Јустинијан Први“. Низ интересни примери и дискусија со предавачите Зоран Димитровски и Михајло Лахтов, студентите учеа како да ги препознаат лажните вести, како да ги анализираат медиумските пораки и зошто е важно постојано медиумски да се описменуваме.

Делегацијата на Европската Унија и Советот за етика во медиумите го објавуваат 16-тото издание на конкурсот за наградата “Жан Моне”

Делегацијата на Европската Унија и Советот за етика во медиумите го објавуваат 16-тото издание на конкурсот за наградата „Жан Моне“ за најдобри достигнувања во известувањето за прашања поврзани со темата “Градење доверба во несигурни времиња”.

Работилница против лажните вести со Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија

Втората работилница во рамките на Неделата против лажните вести ја организиравме со членовите на Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија. Заедно со предавачите, Зоран Димитровски и Михајло Лахтов, учесниците учеа како функционираат медиумите и како влијаат врз нашите животи, а работеа и на откривање на лажните вести, дезинформациите манипулациите во медиумите.

Работилницата против лажните вести со средношколци за почеток на Неделата против лажните вести

Средношколците од скопската гимназија „Орце Николов“ беа нашите први гости на отворањето на Неделата против лажните вести. Низ практични примери, со вести од различни информативни редакции, учениците, со двајцата обучувачи Зоран Димитровски и Михајло Лахтов, учеа како да пронајдат новинарски пропусти, дезинформации, непоткрепени информации. Во време кога граѓаните во Македонија најмногу ги користат телевизијата и социјалните медиуми како извор на информирање, a сепак, како што покажа истражувањето на ИКС, недоволно се проверуваат овие информации, медиумското описменување и познавањето на новинарските професионални стандарди се исклучително важни за справување со напливот на лажни вести и дезинформации. Затоа, Институтот за комуникациски студии, во […]