За ИКС

Институтот за комуникациски студии е водечка организација во областа на студиите по новинарство, медиуми, односи со јавност, политичка комуникација и корпоративно комуницирање. Нашата мисија е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.

_____________

Приватност и колачиња

На оваа страна ќе ја најдете нашата Политика за приватност и Политика за користење на колачиња.

Политика за приватност

Со оваа Политика за приватност ги дефинираме начините на собирање на лични информации, целта за која ги собираме, чувањето на овие податоци и условите под кои би можеле да ги направиме достапни на трети лица.

Оваа политика се однесува на корисниците на веб-страницата iks.edu.mk која ја одржува Институтот за комуникациски студии (во натамошниот текст ИКС). Институтот за комуникациски студии е приватна непровитна високообразовна установа. За сите прашања можете да се обратите писмено или телефонски на контакт-информациите подолу.

Адреса: Јуриј Гагарин 17-1/1, 1000 Скопје
Телефон: +389 2 3090 004
Е-пошта:

Начин и цел на собирање на лични информации

На оваа веб-страна се собираат лични информации на два начина:

  • Доколку нè контактирате на контакт-формата за апликација на магистерски програми, при што ни стигнува електронска пошта со име и презиме, вашиот телефонски број и вашата адреса на електронска пошта;
  • Преку колачиња, со самото пристапување на веб-страницата. Колачињата се текстуални содржини кои веб-страница може да ги остави на вашиот компјутер, со цел да ја идентификува вашата постојана посета и начините на кои стапувате во интеракција со веб-страницата. Колачињата кои ги користиме не дозволуваат директно поврзување на вашата употреба на веб-страницата со вашите лични податоци, туку ни дозволуваат анонимизиран преглед на корисничкото искуство на веб-страницата. Повеќе информации за колачињата и видот на податоците кои ги добиваме од нив можете да најдете подолу.

Чување на овие податоци и вашите права

Податоците кои ни ги испраќате преку контакт-формата ги добиваме на нашата електронска пошта. Овие податоци може да побарате да бидат избришани со едноставно барање на или на телефонскиот број +389 (0)2 3090 004.

Податоците кои ги прибираме од колачињата не можат да бидат директно поврзани со вас, па затоа не можеме да постапиме со барање за нивно бришење. Повеќе информации за колачињата можете да најдете подолу.

Споделување на податоците со трети лица

ИКС може да сподели вашите лични податоци само по барање на суд или државни истражни органи, и тоа само врз основа на закон. ИКС не ги споделува или препродава вашите лични податоци со трети страни.

Во однос на податоците добиени од колачињата, Институтот може да ги споделува овие податоци со трети лица само со цел анализирање на перформансите на нашата веб-страница и интеракцијата на корисниците со неа. Во овој случај, третите лица се должни со договор со ИКС да ги чуваат овие податоци само во обем и времетраење за изготвување на анализа и истите не смеат да ги споделуваат со трети лица.

Политика за користење на колачиња

Оваа веб-страница користи колачиња. Колачињата се мали текстуални датотеки кои веб-страниците можат да ги остават на вашиот компјутер или мобилен телефон и истите да ги прочитаат од вашиот компјутер. Со помош на овие колачиња, веб-страниците можат да ги запомнат вашите поставки за јазикот, да добијат информации за вашиот прелистувач, вашата ИП адреса и друго.

Потребна е вашата согласност за да користиме колачиња. Можете да ја промените вашата согласност во секое време.

Вашата согласност важи за: iks.edu.mk.

Какви колачиња користиме

На нашата веб-страница користиме основни колачиња, функционални колачиња, колачиња за аналитика и колачиња за маркетинг.

Основни колачиња (неопходни)

Основните колачиња се потребни за да ја овозможат основната функционалност на страницата. Овие ги овозможуваат основните функционалности на веб-страницата и ја одржуваат нејзината безбедноста, без да прибираат податоци за вас.

Функционалните колачиња (изборни)

Функционалните колачиња ја овозможуваат работата на определени функции на веб-страната, како споделување на социјални мрежи, бирање на јазик, прибирање на повратен одговор и слично.

Аналитички колачиња (изборни)

Овие колачиња се користат за се добие подобра слика како корисниците ја користат оваа веб-страница. Овие колачиња ги користиме во содејство со трети страни кои нудат услуги како Google Anayltics и Microsoft Clarity, така што со прифаќање на овие колачиња, се сложувате со нивната политика за користење. Со овие колачиња се собираат информации за бројот на посетители, изворот од каде сте дошле на нашата веб-страница, приближна географска локација, возрасна категорија, кои делови од веб-страниците ги прегледуваат корсниците, каде кликаат и слично. Овие информации се агрегирани и не се доведуваат во корелација со вашите лични податоци како име, презиме, електронска адреса и друго.

Рекламни колачиња (изборни)

Овие колачиња се користат за да им се прикажат на посетителите релевантни реклами. Овие колачиња го следат вашето движење низ страниците и прибираат информации за да може да ви сервираат специфични реклами.

Ние не користиме колачиња за реклами, но нашите видеа се хостирани на платформата YouTube, кои прибира вакви информации за вас. Доколку се сложите на овие колачиња и ги прегледувате вметнатите видеа, вие се согласувате со политиката за користење на YouTube.

Како можам да ги контролирам колачињата?

Доколку сакате да ги промените вашите подесувања за колачиња на оваа веб-страница, можете да го сторите тоа овде.

Дополнително, прелистувачите нудат разни можности за блокирање или бришење на колачињата кои ги користат веб-страниците. На следните веб-страници може да добиете повеќе информации како да ги бришете или да го блокирате воспоставувањето на колачиња на вашиот прелистувач: wikipedia.org, www.allaboutcookies.org.

Листа на колачиња

Подолу ќе најдете листа на колачиња и технички информации за сите нив.

CookieTypeDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gat_gtag_UA_64638395_11 minuteSet by Google to distinguish users.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
CONSENT2 годиниYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
cookielawinfo-checkbox-analytics011 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional011 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary011 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others011 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance011 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
pll_language1 годинаThe pll _language cookie is used by Polylang to remember the language selected by the user when returning to the website, and also to get the language information when not available in another way.
viewed_cookie_policy011 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSCsessionYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devicesneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-idneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextIdneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requestsneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.