fbpx

 

 

За ИКС

Институтот за комуникациски студии е водечка организација во областа на студиите по новинарство, медиуми, односи со јавност, политичка комуникација и корпоративно комуницирање. Нашата мисија е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.

_____________

Ана Алексовска

Ана Алексовска од 2020 година работи како продуцент и режисер на документарните остварувања на платформата ДОМА на Институтот за комуникациски студии. Магистер е по општа и компаративна книжевност на Сорбона Нова, а додипломските студии за филмска и ТВ режија ги завршува на ERSA – Bretagne и FAMU.

Има повеќегодишно искуство во филмската индустрија како режисер и асистент на продукција. Нејзиното авторско деби „Господата од Современа„ освои номинација за најдобар кус документарен филм на кандаскиот Hot Docs IDFF како и Grand Prix на словенскот FeKK. Има две – годишно работно искуство при Центарот за образование, култура и наука – ДАСТА како едукатор на млади лица во областа на филмската режија, глума и сценарио.