fbpx

 

 

За ИКС

Институтот за комуникациски студии е водечка организација во областа на студиите по новинарство, медиуми, односи со јавност, политичка комуникација и корпоративно комуницирање. Нашата мисија е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.

_____________

Повик за втората генерација на Мастер часовите за медиуми и новинарство

Пресретни ја ерата на дигитални информации со вештини за медиуми и новинарство. Учи преку практични пристапи од обучувачи-новинари кои ги познаваат трендовите. Запишуваме учесници на втората генерација на Мастер часовите за медиуми и новинарство, кои ги организираат Институтот за комуникациски студии и ИРЕКС, во рамките на Проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“.

Мастер часовите претставуваат комбинација од предавања, дискусии, вежби и практична работа. Тие ќе се реализираат во текот на март и април во три дена, преку презентации и дискусии со искусни новинари-обучувачи, по што учесниците преку менторство треба да изработат медиумски производи во тимови.

Мастер часовите се наменети за млади луѓе од 19 до 34 години, вклучувајќи студенти, млади новинари и оние кои сакаат да се надградат со дигитални медиумски вештини.

На мастер часовите ќе научиш:

  • Да ги препознаваш предизвиците на веб-базираното новинарство во дигиталната ера;
  • Да користиш алатки за проверка на информации од социјалните медиуми;
  • Да визуелизираш со (интерактивни) инфографики, графикони, мапи и аудио-слајдови;
  • Да блогираш и да ја ангажираш публиката на веб;
  • Да креираш сопствен блог и пишуваш на веб-пријателски начин;
  • Да продуцираш видеа и поткасти со мобилен телефон;
  • Да користиш слободни апликации за монтажа.

Програмата е бесплатна, а за учесниците надвор од Скопје организаторот ќе ги покрие трошоците за сместување и превоз. По завршувањето на мастер часовите, учесниците се стекнуваат со сертификат.

Пријави се најдоцна до 12 март (недела) 2023 година, на ОВОЈ ЛИНК.

 

Лице за контакт: Дејан Андонов, програмски координатор, Институт за комуникациски студии – ; 071 317 661