fbpx

 

 

За ИКС

Институтот за комуникациски студии е водечка организација во областа на студиите по новинарство, медиуми, односи со јавност, политичка комуникација и корпоративно комуницирање. Нашата мисија е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.

_____________

Дигиталните медиумски трендови ги приближивме до 45 учесници на мастер часовите за медиуми и новинарство

Околу 45 учесници поделени во три групи ги следеа Мастер часовите за медиуми и новинарство во текот на март и април. Креираа содржини за веб со СЕО оптимизација, визуелизираа податоци од интернет со инфографикони, користеа алатки за откривање манипулации со визуeлни содржини, снимаа и монтираа видеа со мобилен телефон.

Мастер часовите претставуваа комбинација од интензивни сесии, вежби и дискусии со обучувачи – искусни новинари и практична работа за изработка на медиумски производи во тимови.

Учесниците учеа за трендовите во онлајн медиумите – како да го задржат вниманието на публиката, да пишуваат за веб, да прибираат податоци и да ги визуелизираат за гледачите и читателите полесно да ги разберат. Тие се запознаа со алатки за откривање манипулации во визуелните содржини и развија вештини да прават медиумски содржини. Ги совладаа основните техники и апликации за видео снимање и монтирање, подготвуваа сценарија за снимање, снимаа на терен и монтираа со мобилен телефон.

Откако ги следеа мастер часовите, учесниците работат на нивните финални продукти поделени во тимови по што ќе се стекнат со сертификати.

Втората генерација на Мастер часовите за медиуми и новинарство ги организираа Институтот за комуникациски студии и ИРЕКС, во рамките на проектот за медиумска писменост на УСАИД, „Младите размислуваат“.

Галерија:

Група 1

Група 2

Група 3