fbpx

 

 

За ИКС

Институтот за комуникациски студии е водечка организација во областа на студиите по новинарство, медиуми, односи со јавност, политичка комуникација и корпоративно комуницирање. Нашата мисија е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.

_____________

Повик за графички дизајнер

МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ ВО ЕРА НА НАПЛИВ НА ИНФОРМАЦИИ: ОСНОВАЊЕ КОАЛИЦИЈА ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ“

ПОВИК ЗА ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР

Високата школа за новинарство и односи со јавноста има потреба од графички дизајнер за изработка на едукативни видеа за медиумска писменост и промотивни материјали како дел од проектот „Медиумска писменост во ера на наплив на информации: Основање коалиција за медиумска писменост“, кој се спроведува во партнерство со Институтот за различности во медиумите (Media Diversity Institute) од Лондон и со дневниот весник Нова Македонија.

 1. ИСТОРИЈАТ

Целта на проектот „Медиумска писменост во ера на наплив на информации: Македонска коалиција за медиумска и информациска писменост“ е да се развие свеста кај публиката за влијанието на медиумските содржини, но и да ги поттикне граѓаните да се стекнат со знаења и вештини за критичка перцепција на информациите и употреба на медиумите како предуслов за активно граѓанство.

Проектот ќе се спроведува во следните три години (2016-2018) и е финансиран од Европската Унија.

Фази на имплементација на проектот:

 • Истражување и анализа на медиумската и информациската писменост во Македонија
 • Формирање на Коалиција за медиумска и информациска писменост
 • Медиумската и информациската писменост и младите
 • Завршни активности
 1. ЗАДАЧИ НА ГРАФИЧКИОТ ДИЗАЈНЕР
 • Изработка на 5 интерактивни видеа по 2-3 минути со графичка анимација
 • Изработка на инфографици
 • Изработка на промотивни материјали по потреба
 1. ПОТРЕБНИ КВАЛИФИКАЦИИ

Кандидатите треба да имаат општо познавање од следниве програми:

 • Adobe InDesign
 • Adobe After Effects
 • Adobe Illustrator
 • Adobe Photoshop
 • Adobe Flash
 • Maya
 • CorelDraw
 • Adobe Premier

Исто така, кандидатите треба да имаат претходно искуство во изработка на видеа и промотивни материјали.

 1. ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРИЈАУВАЊЕ

Заинтересираните кандидатите треба да испратат кратка биографија и најмалку три примери од изработени производи од претходна работа (пожелно е еден да биде за видео клип/видео анимација).

 1. РОК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ

Повикот е отворен до 22 септември, 2016 година.

 1. ЛИЦЕ ЗА КОНТАКТ

Александра Теменугова, Раководител на проект

; 02 30 90 004