fbpx

 

 

За ИКС

Институтот за комуникациски студии е водечка организација во областа на студиите по новинарство, медиуми, односи со јавност, политичка комуникација и корпоративно комуницирање. Нашата мисија е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.

_____________

Image Alt

Новости

Научи како да изработуваш содржини за веб и социјални медиуми со кои ќе ја привлечеш публиката, да визуелизираш податоци со инфографикони, да снимаш видеа со мобилен телефон, но и да препознаваш визуелни манипулации што се создадени со вештачка интелегенција. Усоврши се за ерата на дигитални информации преку Мастер часовите за медиуми и новинарство, што ги организираат Институтот за комуникациски студии и ИРЕКС, во рамките на Проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“. Мастер часовите се наменети за млади луѓе од 19 до 34 години, вклучувајќи студенти, млади новинари и оние кои сакаат да се надградат со дигитални медиумски вештини. Тие

Истражувањето го анализира обемот и распространетоста на штетните наративи во јавната политичка комуникација на политичките партии и политичарите со јавноста во државата, како и начинот на медиумското известување за овие наративи.

Од Организацијата на потрошувачи (ОПМ) велат дека секоја година речиси и да се повторуваат и трговските, но и потрошувачките грешки. Оние кои сакаат да продадат редовно се трудат да ги надмудрат оние кои во еуфоричниот период сакаат да купат без да бидат многу внимателни.

Економските показатели се точни, објективни, мерливи и споредливи, па оттука, дебатата врз основа на ваквите податоци разбирливо треба да е базирана на факти. И покрај тоа, многу често постојат проблеми со различните толкувања на економските показатели во јавноста во зависност од моментот и од користа на оној што ги соопштува. Затоа, Институтот за комуникациски студии (ИКС) изработи 4 видеа во кои универзитетскиот професор по економија Никола Поповски објаснува за можните манипулации при презентирањето на податоците за просечната плата, инфлацијата, јавниот долг и производството. Просечна нето плата: колку е зголемена во споредба со други години? Висината на просечната плата често се користи во