За ИКС

Институтот за комуникациски студии е водечка организација во областа на студиите по новинарство, медиуми, односи со јавност, политичка комуникација и корпоративно комуницирање. Нашата мисија е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.

_____________

Image Alt

Новости

Кочанскиот геотермален басен, кој е меѓу најобемните на Балканот, не е целосно искористен, иако користењето на термалните води овозможува економски и енергетски заштеди и не ја загадува природата. Концесионери и инспектори велат дека во делови од земјава има диви корисници коишто ја намалуваат издашноста на системите за геотермални води, и покрај тоа што за незаконска експлоатација е предвиден затвор од 3 до 8 години. Проблем претставува и враќањето на водите во утробата на земјата. Малку фирми можат да прават реинјектирање и геотермалните води едноставно истекуваат по браздите. На албански јазик: Ujërat gjeotermike- jo mjaftueshëm të shfrytëzuara, por dhe të keqpërdorura përmes kyqjeve

Обучувачите Лукаш Боченек и Луц Мејер од фирмата за меѓународно застапување „Леидар“ ги пренесоа нивните знаења и дискутираа со учесниците како да се активираат сите актери во општеството, особено младите, за да влијаат врз Владата.

На форумот, организиран од TACSO (Technical Assistance to Civil Society Organizations in Western Balkans and Turkey), се дискутираше отпорноста на граѓанската заедница во време на криза, како едно од најкритичните прашања за граѓанското општество.

Јавен преглед и редовно следење на квалитетот и загадувањето на реките во Македонија се овозможува со дигиталната мониторинг платформа на Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР), која е изработена во рамките на кампањата „Разбистри сè“ и која беше јавно презентирана денеска.

Сатеска – 60 години болка за Охрдиско Езеро. Откако реката е пренасочена да се влива во езерото, внесува дури и до 130 тони дневно мил, ѓубре, фосфати…, со што го загрозува опстанокот на некои ендемични видови. Наместо ова да се спречи, и песокот што се вади од изградбата на автопатот Кичево-Охрид завршува во и околу Сатеска. Жителите стравуваат дека неправилното запирање на водата ќе ги поплави.

Во текот на септември, мониторинг тимот на РДН констатираше повеќе наративи и дискурси во кои беше содржана омраза. Во овој месец имаше пораст на говорот на омраза, етничка дискриминација и ксенофобија кон различни етнички заедници, како и случаи на хомофобија и реторика против ЛГБТК+ во сите шест држави од Западен Балкан.