fbpx

 

 

За ИКС

Институтот за комуникациски студии е водечка организација во областа на студиите по новинарство, медиуми, односи со јавност, политичка комуникација и корпоративно комуницирање. Нашата мисија е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.

_____________

Image Alt

Новости

Секоја странска инвестиција започнува со сечење црвена лента, многу камери, помпезни најави и вести за голем успех. Лицата се насмеани и весели, сѐ додека инвеститорот не одлучи дека е време да си замине од државата и да стави крај на инвестицијата и бизнисот.

Симпозиумот ќе ја истражува конвергенцијата на медиумската и информациската писменост со доменот на вештачката интелигенција (AI) кој забрзано се развива.

Серијалот „Тешка зима“ објавен на платформата ДОМА (doma.edu.mk) на Институтот за комуникациски студии (ИКС) ја доби првата награда на јавниот повик на ЗНМ и УНДП за новинарска награда за 2023 година за објавен текст или видео сторија на тема „Справување со загадувањето на воздухот – јакнење на јавната свест за проблемите и можните решенија“, од вкупно 17 пријави.

Заштита на малолетниците, поголема контрола врз дејноста или бизнис-интереси. Што се крие во позадина на законските измени за игрите на среќа? Решението предизвика бурни реакции. Од една страна е потребата да се внесат дополнителни правила на игра зашто обложувалници и казина никнуваат на секој чекор како печурки по дожд. Од друга страна, измените повлекоа најава за масовни протести и предупредување дека илјадници луѓе може да останат без работа. Антикоцкарите и приредувачите на игри на среќа спротивставени во законските измени Клучната новина во законските измени за игрите на среќа е што објектите за приредување игри на среќа не смее да бидат поблиску од

Научи како да изработуваш содржини за веб и социјални медиуми со кои ќе ја привлечеш публиката, да визуелизираш податоци со инфографикони, да снимаш видеа со мобилен телефон, но и да препознаваш визуелни манипулации што се создадени со вештачка интелегенција. Усоврши се за ерата на дигитални информации преку Мастер часовите за медиуми и новинарство, што ги организираат Институтот за комуникациски студии и ИРЕКС, во рамките на Проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“. Мастер часовите се наменети за млади луѓе од 19 до 34 години, вклучувајќи студенти, млади новинари и оние кои сакаат да се надградат со дигитални медиумски вештини. Тие