Вести

ИКС дел од иницијативата на граѓанското општество за спроведување на итни демократски реформи

Група експерти и граѓански организации, меѓу кои и Институтот за комуникациски студии ИКС подготвија Предлог за итни демократски реформи кои имаат цел да ги вратат демократските стандарди и вредности во Македонија, враќајќи ја така и довербата на граѓаните во клучните државни институции.

Повеќе: ИКС дел од иницијативата на граѓанското општество за спроведување на итни демократски реформи

Почна уписот на магистерските студии

Институтот за комуникациски студии (ИКС) го распиша конкурсот за запишување на едногодишните и двегодишните студиски програми за Менаџирање на стратегиски комуникации.

Повеќе: Почна уписот на магистерските студии

Промовиран е Прирачникот за јавен интерес во новинарството

Институтот за комуникациски студии го промовираше Прирачникот за јавен интерес во новинарството, во којшто се сублимирани општоприфатените вредности, принципи, професионални стандарди и практики во новинарството.

Повеќе: Промовиран е Прирачникот за јавен интерес во новинарството

Новинарството е алатка за остварување на политички и бизнис интереси

Медиумите не ја извршуваат својата основна функција – да бидат коректори на власта и балансирано да ја информираат публиката, посочија новинарите и учесниците на настанот. Медиумите во Македонија се заложници на политичките и бизнис интересите на нивните сопственици, а новинарството е само алатка за остварување на тие интереси.

Повеќе: Новинарството е алатка за остварување на политички и бизнис интереси

Судиите не се конзистентни во одлучувањето во спорови од јавен интерес

Судиите не постапуваат конзистентно во случаи од јавен интерес, и го чуваат угледот на неколку функционери наместо јавниот интерес. Бројот на квалитетни судии константно се намалува. Македонија има инфлација на судии, но истовремено и многу бавна, но и скапа правда. Ова се само некои од заклучоците од дебатата „Судовите: чувари на јавниот интерес или на поединечни интереси“, на којашто учествуваа околу 60 претставници на судството, адвокатурата, медиумите, невладините организации, академската заедница и јавната администрација.

Повеќе: Судиите не се конзистентни во одлучувањето во спорови од јавен интерес

ERASMUS POLICY STATEMENT - ICS

The Institute of Communication Studies (ICS) supports the EU Modernization and Internationalization Agenda for Higher Education, and the Erasmus Mobility Programme is integral to the realization of our institutional plans, strategies and aspirations.

Повеќе: ERASMUS POLICY STATEMENT - ICS

Џон Овен: Лиценцирањето новинари е ужасна идеја

Начинот на кој се води една држава одредува и какви медиуми ќе има. Политичарите треба да покажат волја да создадат услови со кои ќе го поддржат новинарството, правото на критика. Новинарите пак треба да се солидаризираат, а не да почнат да издаваат лиценци за новинари, тоа е ужасна идеја, вели американскиот професор по новинарство, Џон Овен. Во моментов раководи со Фронтлајн во Лондон, а во својата богата кариера бил уредник во канадски Си-Би-Ес, Ал Џезеира, прв човек на Фридом форум за Европа, а деновиве во Скопје разговараше со новинарите и сопствениците на медиуми за промените во медиумскиот простор за кои во моментов преговаарт политчарите.

Повеќе: Џон Овен: Лиценцирањето новинари е ужасна идеја

Декемвриски теми за блогирање

Уредувачкиот одбор на ResPublica ги објави темите за месец декември на кои експерти, професори, истражувачи, активисти, медиумски професионалци, студенти, јавни службеници и други заинтересирани можат да пишуваат академски блогови.

Повеќе: Декемвриски теми за блогирање

Одржани четири работилници со новинари за новинарство од јавен интерес

Институтот за комуницикациски студии (ИКС) во октомври и ноември организираше четири работни средби со претставници на различни медиуми во Македонија со цел да се утврди дали и на кој начин во редакциите се практикува новинарство од јавен интерес. На средбите се разговараше дали медиумите имаат свои интерни новинарски кодекси или насоки за продуцирање медиумски содржини, начините на кои се носат одлуки во редакцијата кои содржини ќе бидат публикувани, на кое место, потоа дали се прави разлика меѓу јавен, државен и национален интерес, колку е познат концептот за тестот за јавен интерес и сл.

Повеќе: Одржани четири работилници со новинари за новинарство од јавен интерес

Почна академската година

Новата генерација на постдипломци ја започнаа академската година со предметите Лидерство и управување со комуникации и Стратегиски комуникации и кризно комуницирање. Во текот на едногодишните и двегодишните магистерски студии по Менаџирање на стратегиски комуникации, тие ќе се оспособат да ги детектираат и истражуваат општествените појави во научното поле на комуникациите и да развиваат иновативни концепти за комуникација во различни општествени сегменти.

Повеќе: Почна академската година

Постдипломците дискутираа за значењето и деградацијата на поимот јавност

Односите со јавноста, огласувањето и новинарството имаат клучна одговорност во уништувањето на онлајн јавната сфера ако придонесуваат кон нејзина окупација и злоупотреба заради демонстрирање на нечија власт. За ова постдипломците по менаџирање на стратегиски комуникации дискутираа на средбата со професорот Пеџа Ашанин Голе од Словенија. Тие разговараа за деградацијата на поимот јавност и за улогата на јавноста, јавното, публицитетот, јавната сфера и интернетот во развојот на демократската мисла.

Повеќе: Постдипломците дискутираа за значењето и деградацијата на поимот јавност

Првите магистри ги одбранија нивните трудови

Четири постдипломки на магистерските студии успешно ги одбранија нивните трудови во текот на септември и октомври и се стекнаа со научно звање магистер по менаџирање на стратегиски комуникации. Kомисиите за одбрана ги оценија магистерските работи како научно и стручно издржани, кои можат да служат како дополнување на досегашните достигнувања на теоријата и праксата. Покрај тоа што претставуваат интересно четиво од академски аспект, магистерските работи имаат и практична тежина и можат да се препорачаат на сите професионалци кои работат во областа на комуникациите.

Повеќе: Првите магистри ги одбранија нивните трудови