Вести

ИКС ја најавува Неделата против лажните вести 2019

IKS ja najavuva Nedelata protiv laznite vesti 2019 vestiИнститутот за комуникациски студии (ИКС) втора година по ред ја организира Неделата против лажните вести. Ќе информираме, едуцираме, дискутираме како да се бориме против лажните вести и дезинформациите преку обуки, вебинари, дискусии, онлајн квизови, анимирани видеа и други едукативни ресурси.Целта на Неделата против лажните вести е да се поттикне критичкото размислување и да им се понудат алатки на граѓаните со кои ќе можат полесно ќе ги препознаат и да се заштитат од лажните вести, манипулациите и дезинформациите.

Повеќе: ИКС ја најавува Неделата против лажните вести 2019

Обука за претприемнички вештини за млади

Како  аргументирано да се изразат, како да се подготви мотивациско писмо, професионално портфолио и како да се подигне свеста за балансираното учество на жените и мажите на лидерските позиции во бизнисот,  беа дел од темите на денешната обука за претприемнички вештини за млади.

Повеќе: Обука за претприемнички вештини за млади

Обуки за развивање претприемачки вештини

Obuki za razvivanje pretpriemacki vestini za mladi i pretstavnici na graganski organizacii vo april 2019

Обуки за развивање претприемачки вештини за млади и претставници на граѓански организации во април 2019

Институтот Изида Вита од Словенија и Институтот за комуникациски студии во соработка со Младински културен центар Битола (МКЦ) и Младински образовен форум (МОФ) во април ќе организираат три обуки за развивање претприемачки вештини за млади и за претставници на граѓански организации. Обуките ќе имаат за цел да ја подигнат свеста за балансираното учество на жените и мажите на водечки позиции во бизнисот и невладиниот сектор, како и да ги обучат младите да стекнат вештини со кои ќе бидат поконкурентни на пазарот на труд.

Повеќе: Обуки за развивање претприемачки вештини

Започнува кампањата за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“

Иако граѓаните се повеќе еколошки свесни, а јавните институции ги препознаваат еколошките прашања како актуелни, проблемите од животната средина не се решаваат стратешки. Додека граѓаните критикуваат и дискутираат главно на социјалните мрежи, институциите не носат ефикасни решенија за подобрување на животната средина и не се транспарентни во креирањето и спроведувањето на политиките.

Повеќе: Започнува кампањата за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“

Покана за почеток на кампањата „Не игнорирај! Реагирај!“

Институтот за комуникациски студии Ве кани заедно да ја започнеме кампањата од јавен интерес за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“. Претставувањето на кампањата ќе биде во вторник (5 март) во 11 часот во Клуб-ресторанот МКЦ во Скопје.

Повеќе: Покана за почеток на кампањата „Не игнорирај! Реагирај!“

ИКС развива две меѓународни онлајн програми MicroMasters

IKS razviva dve megjunarodni onlajn programi MicroMastersИнститутот за комуникациски студии (ИКС) почнува да развива две меѓународни онлајн програми MicroMasters за (1) Претприемнички и иновативен екосистем и (2) Дигитални комуникации и маркетинг.

Повеќе: ИКС развива две меѓународни онлајн програми MicroMasters

Работилница против лажните вести со студенти

rabotilnica protiv laznite vesti so studenti iksУчесници на последната работилница за препознавање на лажни вести во рамки на Неделата против лажните вести  беа студентите од прва и втора година по новинарство и односи со јавност од Правниот факултет „Јустинијан Први“. Низ интересни примери и дискусија со предавачите Зоран Димитровски и Михајло Лахтов, студентите учеа како да ги препознаат лажните вести, како да ги анализираат медиумските пораки и зошто е важно постојано медиумски да се описменуваме.

Повеќе: Работилница против лажните вести со студенти

Трката со времето притиска врз квалитетното новинарство 

Trkata so vremeto pritiska vrz kvalitetnoto novinarstvo iksДезинформациите и лажните вести не се нова појава, но денес тие имаат многу поголем потенцијал да наштетуваат поради природата на комуникациските платформи преку кои најчесто се пренесуваат. Ова е главниот заклучок од синоќешната дебата „Како да справиме со дезинформациите и лажните вести“ што ја организираше Институтот за комуникациски студии во рамки на Неделата против лажните вести.

Повеќе: Трката со времето притиска врз квалитетното новинарство 

Делегацијата на Европската Унија и Советот за етика во медиумите го објавуваат 16-тото издание на конкурсот за наградата "Жан Моне"

Delegacijata na Evropskata Unija i Sovetot za etika vo mediumite go objavuvaat 16 toto izdanie na konkursot za nagradata zan mone iks

ПРЕЗЕМИ

Делегацијата на Европската Унија и Советот за етика во медиумите го објавуваат 16-тото издание на конкурсот за наградата „Жан Моне“ за најдобри достигнувања во известувањето за прашања поврзани со темата “Градење доверба во несигурни времиња”.

Повеќе: Делегацијата на Европската Унија и Советот за етика во медиумите го објавуваат 16-тото издание на...

Работилница против лажните вести со Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија

Rabotilnica protiv laznite vesti so Sojuzot na zdruzenijata na penzionerite na MakedonijaВтората работилница во рамките на Неделата против лажните вести ја организиравме со членовите на Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија. Заедно со предавачите, Зоран Димитровски и Михајло Лахтов, учесниците учеа како функционираат медиумите и како влијаат врз нашите животи, а работеа и на откривање на лажните вести, дезинформациите манипулациите во медиумите.

Повеќе: Работилница против лажните вести со Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија

Работилницата против лажните вести со средношколци за почеток на Неделата против лажните вести

Rabotilnicata protiv laznite vesti so srednoskolci za pocetok na Nedelata protiv laznite vesti iks introСредношколците од скопската гимназија „Орце Николов“ беа нашите први гости на отворањето на Неделата против лажните вести. Низ практични примери, со вести од различни информативни редакции, учениците, со двајцата обучувачи Зоран Димитровски и Михајло Лахтов, учеа како да пронајдат новинарски пропусти, дезинформации, непоткрепени информации.

Повеќе: Работилницата против лажните вести со средношколци за почеток на Неделата против лажните вести

ИКС ја најавува Неделата против лажните вести од 12ти до 18ти ноември

IKS ja najavuva Nedelata protiv laznite vesti od 12ti do 18ti noemvri iksИнститутот за комуникациски студии (ИКС) подготвува серија обуки, дебати, онлајн квизови и видеа, како дел од Неделата против лажните вести од 12ти до 18ти ноември. Активностите имаат цел да поттикнат критичко размислување и да ја подигнат свеста за штетата која лажните вести, манипулациите и дезинформациите, ја нанесуваат на целото општество.

Повеќе: ИКС ја најавува Неделата против лажните вести од 12ти до 18ти ноември

 

stopdezinformacii