News

ИКС ја најавува Неделата против лажните вести 2019

IKS ja najavuva Nedelata protiv laznite vesti 2019 vestiИнститутот за комуникациски студии (ИКС) втора година по ред ја организира Неделата против лажните вести. Ќе информираме, едуцираме, дискутираме како да се бориме против лажните вести и дезинформациите преку обуки, вебинари, дискусии, онлајн квизови, анимирани видеа и други едукативни ресурси.Целта на Неделата против лажните вести е да се поттикне критичкото размислување и да им се понудат алатки на граѓаните со кои ќе можат полесно ќе ги препознаат и да се заштитат од лажните вести, манипулациите и дезинформациите.

Read more: ИКС ја најавува Неделата против лажните вести 2019

ИКС развива две меѓународни онлајн програми MicroMasters

IKS razviva dve megjunarodni onlajn programi MicroMastersИнститутот за комуникациски студии (ИКС) почнува да развива две меѓународни онлајн програми MicroMasters за (1) Претприемнички и иновативен екосистем и (2) Дигитални комуникации и маркетинг.

Read more: ИКС развива две меѓународни онлајн програми MicroMasters

Обука за претприемнички вештини за млади

Како  аргументирано да се изразат, како да се подготви мотивациско писмо, професионално портфолио и како да се подигне свеста за балансираното учество на жените и мажите на лидерските позиции во бизнисот,  беа дел од темите на денешната обука за претприемнички вештини за млади.

Read more: Обука за претприемнички вештини за млади

Работилница против лажните вести со студенти

rabotilnica protiv laznite vesti so studenti iksУчесници на последната работилница за препознавање на лажни вести во рамки на Неделата против лажните вести  беа студентите од прва и втора година по новинарство и односи со јавност од Правниот факултет „Јустинијан Први“. Низ интересни примери и дискусија со предавачите Зоран Димитровски и Михајло Лахтов, студентите учеа како да ги препознаат лажните вести, како да ги анализираат медиумските пораки и зошто е важно постојано медиумски да се описменуваме.

Read more: Работилница против лажните вести со студенти

Обуки за развивање претприемачки вештини

Obuki za razvivanje pretpriemacki vestini za mladi i pretstavnici na graganski organizacii vo april 2019

Обуки за развивање претприемачки вештини за млади и претставници на граѓански организации во април 2019

Институтот Изида Вита од Словенија и Институтот за комуникациски студии во соработка со Младински културен центар Битола (МКЦ) и Младински образовен форум (МОФ) во април ќе организираат три обуки за развивање претприемачки вештини за млади и за претставници на граѓански организации. Обуките ќе имаат за цел да ја подигнат свеста за балансираното учество на жените и мажите на водечки позиции во бизнисот и невладиниот сектор, како и да ги обучат младите да стекнат вештини со кои ќе бидат поконкурентни на пазарот на труд.

Read more: Обуки за развивање претприемачки вештини

Трката со времето притиска врз квалитетното новинарство 

Trkata so vremeto pritiska vrz kvalitetnoto novinarstvo iksДезинформациите и лажните вести не се нова појава, но денес тие имаат многу поголем потенцијал да наштетуваат поради природата на комуникациските платформи преку кои најчесто се пренесуваат. Ова е главниот заклучок од синоќешната дебата „Како да справиме со дезинформациите и лажните вести“ што ја организираше Институтот за комуникациски студии во рамки на Неделата против лажните вести.

Read more: Трката со времето притиска врз квалитетното новинарство 

Започнува кампањата за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“

Иако граѓаните се повеќе еколошки свесни, а јавните институции ги препознаваат еколошките прашања како актуелни, проблемите од животната средина не се решаваат стратешки. Додека граѓаните критикуваат и дискутираат главно на социјалните мрежи, институциите не носат ефикасни решенија за подобрување на животната средина и не се транспарентни во креирањето и спроведувањето на политиките.

Read more: Започнува кампањата за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“

Делегацијата на Европската Унија и Советот за етика во медиумите го објавуваат 16-тото издание на конкурсот за наградата "Жан Моне"

Delegacijata na Evropskata Unija i Sovetot za etika vo mediumite go objavuvaat 16 toto izdanie na konkursot za nagradata zan mone iks

ПРЕЗЕМИ

Делегацијата на Европската Унија и Советот за етика во медиумите го објавуваат 16-тото издание на конкурсот за наградата „Жан Моне“ за најдобри достигнувања во известувањето за прашања поврзани со темата “Градење доверба во несигурни времиња”.

Read more: Делегацијата на Европската Унија и Советот за етика во медиумите го објавуваат 16-тото издание на...

Покана за почеток на кампањата „Не игнорирај! Реагирај!“

Институтот за комуникациски студии Ве кани заедно да ја започнеме кампањата од јавен интерес за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“. Претставувањето на кампањата ќе биде во вторник (5 март) во 11 часот во Клуб-ресторанот МКЦ во Скопје.

Read more: Покана за почеток на кампањата „Не игнорирај! Реагирај!“

Работилница против лажните вести со Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија

Rabotilnica protiv laznite vesti so Sojuzot na zdruzenijata na penzionerite na MakedonijaВтората работилница во рамките на Неделата против лажните вести ја организиравме со членовите на Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија. Заедно со предавачите, Зоран Димитровски и Михајло Лахтов, учесниците учеа како функционираат медиумите и како влијаат врз нашите животи, а работеа и на откривање на лажните вести, дезинформациите манипулациите во медиумите.

Read more: Работилница против лажните вести со Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија